12:32, ned, 22. Maj

Tudi letos urbani sprehodi Jane’s Walk

Od danes pa vse do nedelje bodo že enajstič zapored potekali urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo hojo po vsakdanjih opravkih in izpostavljajo njen pomen za vitalnost mest. V Sloveniji urbane sprehode že od leta 2011 podpira Inštitut za politike prostora in tudi letos je v organizaciji lokalnih partnerjev napovedanih 25 sprehodov v 19 mestih po Sloveniji.

maribor-grajski-trg

Kot so sporočili z Inštituta za politike prostora, bodo sprehodi potekali v Celju, Idriji, Kočevju, Kopru, Kranju, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Ribnici, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Tolminu, Tržiču in Vojniku. Že sedmič sprehodi potekajo v Ljubljani, šestič pa v Celju, Mariboru in Škofji Loki. Podroben seznam sprehodov je na voljo na spletnih straneh inštituta.

Urbani sprehodi Jane’s Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko, ter spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Sprehode organizirajo in vodijo prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja. Zaželeno je tudi sodelovanje predstavnikov občine, ker se tako lahko ugotovitve s sprehodov hitreje prenesejo do odgovornih, so sporočili z inštituta.

Začetki sprehodov Jane Walk 

Iz inštituta sporočajo, da je pobuda za urbane sprehode Jane’s Walk je zrasla leta 2007 v Torontu, po svetu pa se širi od leta 2009. V Sloveniji je v preteklih šestih letih potekalo že 94 sprehodov, ki se jih je udeležilo prek 1800 sprehajalcev. Ključno vlogo pri organizaciji sprehodov imajo lokalne nevladne organizacije in povezani posamezniki.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *