18:42, čet, 28. Mar

Tudi na Ptuju od danes zaprli vse lokale in neživilske trgovine





Mestna občina Ptuj se je, glede na razmere s širjenjem novega koronavirusa, odločila z današnjim dnem izdati odredbo o prepovedi obratovanja vseh gostinskih in drugih lokalov ter neživilskih trgovin. Odredba bo začela veljati ob 13. uri. Kot so pojasnili, so se tako odločili, ker se nekateri še vedno obnašajo neodgovorno in razmer ne jemljejo resno.

Do preklica zapirajo tudi javne sanitarije, prepovedali pa so tudi zadrževanje in druženje na javnih površinah.  Ob tem na Ptuju pristojne pozivajo k sprejemu jasnih navodil za živilske trgovine in k zaščiti vseh zaposlenih v izpostavljenih sektorjih. “Nujno je, da za živilske trgovine sprejmemo enoten protokol, saj nam nobena samoizolacija in zapiranje vse povprek ne bosta pomagala, če se bodo ljudje množično in nekontrolirano zbirali in gnetli v prodajalnah,” meni županja Nuška Gajšek, ki je pozvala k ukrepom zaščite delavcev v vseh podjetjih z velikim številom zaposlenih.

Pomoč obolelim občanom preko rdečega križa

Za obolele občane, ki so v domači oskrbi, pa nimajo možnosti pomoči svojcev in oskrbe s hrano ter drugimi nujnimi zadevami, bodo na Ptuju poskrbeli v sodelovanju z območnim združenjem rdečega križa. Za pomoč se lahko v času uradnih ur občinske uprave obrnejo na številko 02 748 29 99 ali na elektronsko pošto obcina.ptuj@ptuj.si.

Nujno varstvo otrok staršev, ki morajo v izrednih razmerah delati zardi svojih poklicev

Na Ptuju bodo zagotovili tudi nujno varstvo otrok. Ravnatelji osnovnih šol bodo v ponedeljek preko e-asistenta pozvali starše, da sporočijo ali varstvo potrebujejo, od torka pa ga bodo omogočili na vseh šolah z izjemo podružnice Grajena. Nujno varstvo bo sicer organizirano le za učence od prvega do vključno petega razreda, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker so v času epidemije zaradi svojih poklicev dolžni opravljati delo in bodo to izkazali s pisno izjavo delodajalca. Skupine ne bodo večje od šest otrok.

Opozorilo občanom, naj upoštevajo navodila

Na Ptuju za zdaj beležijo dva potrjena primera okužbe, kot pravi Gajškova, pa ne vedo, koliko je okuženih, pri katerih se simptomi še ne kažejo. Zato je občanom priporočila, da navodila jemljejo skrajno resno, ostanejo doma in se ne družijo v večjih skupinah. Gibanje v naravi je absolutno priporočljivo, kljub temu pa se velja izogniti ekipnim športom, igriščem in igralom, predvsem pa naj ljudje skrbijo za higieno rok.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.