22:48, čet, 28. Mar

Tudi v Mariboru januarja več brezposelnih





Januarja se je nadaljevalo številčnejše prijavljanje brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, kar je običajno za ta čas v letu. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 82.791 iskalcev zaposlitve, kar je 4,5 odstotka več kot decembra. Na letni ravni to pomeni zmanjšanje za 5,8 odstotka.

zavod_za_zaposlovanje

Januarja se je na zavodu na novo prijavilo 11.353 brezposelnih oseb, kar je 55,6 odstotka več kot decembra in 1,3 odstotka več kot januarja lani. Med njimi je bilo 7763 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 789 iskalcev prve zaposlitve ter 1403 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

Podobno kot število prijavljenih na zavodu se je povečalo tudi število prostih delovnih mest. Januarja so delodajalci zavodu za zaposlovanje sporočili 14.328 prostih delovnih mest, to je 53,9 odstotka več kot decembra in 8,6 odstotka več kot januarja lani.

Delodajalci najpogosteje iščejo delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev ter čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Precej povprašujejo tudi po zidarjih, natakarjih, elektroinštalaterjih, varilcih, prodajalcih, elektromehanikih in varnostnikih.

Od 7096 brezposelnih oseb, ki jih je januarja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 5324 oseb. To je 63,6 odstotka več kot decembra, vendar 13,9 odstotka manj kot januarja 2018, kažejo podatki zavoda.

V primerjavi z decembrom je brezposelnost porasla v vseh območnih službah zavoda. O največji rasti so poročali iz območnih služb Murska Sobota (+8,7 odstotka), Ptuj (+7,8 odstotka) in Maribor (+7,6 odstotka). Nadpovprečno glede na raven države je brezposelnost porasla še na območju Kopra (+7,2 odstotka), Celja (+6,5 odstotka) in Velenja (+6,3 odstotka). Na letni ravni je medtem število registriranih brezposelnih oseb ostalo nižje v vseh območnih službah.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS, ki so na voljo za november 2018, je v Sloveniji 887.953 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,3 odstotka več kot oktobra 2018 in 3,1 odstotka več kot novembra 2017. Stopnja registrirane brezposelnosti je bila novembra lani 7,9-odstotna, kar je enako kot mesec prej in 0,8 odstotne točke manj kot pred letom dni; med moškimi je bila sedemodstotna, med ženskami pa 8,9-odstotna. Najvišjo stopnjo brezposelnosti je imela po teh podatkih območna služba Murska Sobota (12,5 odstotka), najnižjo pa območna služba Kranj (5,2 odstotka).
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.