07:23, pet, 26. Apr

Tudi v Sloveniji spomin na ubite v Srebrenici





Žrtev genocida v Srebrenici so se ob današnji 21. obletnici najhujšega pokola v Evropi po drugi svetovni vojni spomnili tudi v Sloveniji. Z minuto molka so se jim poklonili zbrani na Prešernovem trgu v Ljubljani, pa tudi poslanci. Predsednik DZ Milan Brglez je izpostavil potrebo po skrbi za to, da srebreniški kriki groze ne bodo nikoli pozabljeni.

minuta molka 21. obletnici genocida v Srebrenici V LJ foto: STA

Minuto molka v spomin na srebreniške žrtve na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo nekaj deset ljudi, je organiziral Kulturno-izobraževalni zavod Averroes. Zbrani so se lahko vpisali tudi v žalno knjigo in prevzeli simbolno skvačkano belo rožo.

Predsednik DZ je medtem v nagovoru poslancem poudaril, da moramo tako kot v prejšnjih letih tudi danes skrbeti za to, “da srebreniški kriki groze ne bodo nikoli pozabljeni in da bosta naša solidarnost in sočutje z žrtvami neomajna”.

Kot je povedal, v teh dneh obeležujemo in se spominjamo bistvenih dogodkov in mejnikov, ki so botrovali nastanku Slovenije, ob čemer nas prevevajo občutki radosti, zadovoljstva in ponosa. “A moramo se zavedati, da takšnih spominov niso deležni vsi.”

“Prav na današnji dan pred enaindvajsetimi leti se je na območju Srebrenice namreč pričel izvrševati eden najbolj krutih načrtov, ki za dosego nacionalističnih političnih ciljev ni izbiral sredstev, pa naj je ta še tako očitno kljuboval našim skupnim civilizacijskim normam,” je nadaljeval Brglez.

“Srebreniški genocid je celotni mednarodni skupnosti – ali bolje rečeno, moralni skupnosti človeštva – zadal globoke rane. Podobe morja tisočerih v zeleno tkanino zavitih krst, ki se stapljajo z obmolklim srebreniškim gričevjem, bodo za vedno vtisnjene v naš kolektivni spomin ter obstale kot opomin, česa je zmožen človek, ko ga v njegovih dejanjih vodi najokrutnejše zlo,” je poudaril.

Kot je še izpostavil, naši občutki ob vsakoletnem spominjanju žrtev ne smejo zvodeneti. “Naša vztrajnost spomina je namreč tista, ki v nas ohranja človeka in nam ne le omogoča, marveč zapoveduje, da se nečlovečnosti upremo ter razčlovečenje zavržemo.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.