12:30, pet, 17. Maj

UGM s projektom Umetnost za kolesarje





Umetnostna galerija Maribor bo v avgustu izpeljala štiri večerna kolesarjenja v okviru projekta Umetnost za kolesarje. Prvega pripravljajo že ta četrtek zvečer, na vseh štirih pa bodo udeležence brezplačno popeljali na ogled javnih spomenikov in drugih umetniških intervencij v Mariboru.

getfoto2

Kot so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor, bo vsaka kolesarska pot posvečena posameznemu tematskemu sklopu. Prva bo pod vodstvom kustosinje Brigite Strnad namenjena obisku mariborske Forme vive, prihodnji četrtek pa se bodo skupaj z direktorico UGM Bredo Kolar Sluga in vodjo arhiva Muzeja narodne osvoboditve Maribor Ireno Mavrič Žižek podali po poteh javnih spomenikov, ki tematizirajo vojno.

Še teden dni pozneje, 21. avgusta, bodo skupaj s kustosom UGM Juretom Kirbišem obiskali spomenike znanih osebnosti štajerske prestolnice, za zaključek cikla pa bodo 28. avgusta s kustosinjo UGM Simono Vidmar odkrivali umetniške sledi v mestu.

Kolesarske poti so zasnovali v sklopu programa ob 850-letnici prve omembe Maribora. Spomeniki bodo iztočnica za živo obujanje mariborske zgodovine in vrata v čas mariborskega industrijskega razcveta, obdobja prve in druge svetovne vojne, v spomin na ključne osebnosti, ki so zaznamovale mesto, ter v sodobne umetniške sledi v mestu.

Večerna kolesarjenja po mestu bodo potekala v spremstvu predstavnika Mariborske kolesarske mreže, ki bo udeležencem podal koristne nasvete o varnosti na cesti in pravilni uporabi kolesarskih prog.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.