13:44, pet, 3. Maj

Ugotovitve posveta: število prekrškov in kaznivih dejanj s področja nasilja v družini v porastu, prav tako prepovedi približevanj





Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju sta Center za socialno delo Maribor in Policijska uprava Maribor organizirala posvet na temo “Obravnava žrtev in povzročiteljev nasilja z vidika različnih strokovnih služb”.

Na posvetu so s svojimi prispevki sodelovali Robert Tekavec iz UKP GPU, Lea Perko Čuš, vodja svetovalnice za žrtve nasilja in zlorab Maribor, Tina Vukan, Probacijska enota Maribor in Zora Kotnik, višja vojaška uslužbenka v Slovenski vojski. Udeležence, ki so prihajali iz različnih strokovnih služb, so nagovorili tudi direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc, direktor Policijske uprave Maribor Beno Meglič in državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan. Članice Humanitarnega kluba Soroptimist Maribor in Humanitarnega kluba Soroptimist Ptuj pa so predstavile aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru projekta “Obarvajmo svet oranžno”.

Direktor PU Maribor Beno Meglič je za naš medij izpostavil, da strokovnjaki s policijskih postaj, ki se najprej soočijo s prijavo nasilja v družini ali nasilja nad otroki ali medvrstniškega nasilja, se odzovejo na vsakokratno prijavo. Pri tem pa zasledujejo ničelno toleranco do nasilja, kar pomeni, da dogodek obravnavajo z vso skrajno resnostjo. Prav tako najprej potrjejo razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog ali po uradni dolžnosti. Če to potrdijo, sledijo dejanja iz določil zakona o kazenskem postopku, sicer pa nadaljujejo zbiranje obvestil. Povedal nam je še, da je zdaj več nasilja, število prekrškov nasilja v družini je namreč v porastu, nekaj več je tudi kaznivih dejanjih nasilja v družini, imajo tudi veliko število prepovedi približevanja.

Marjana Bravc, direktorica CDS Maribor, je povedala, da se ukvarjajo tako z žrtvami nasilja kot tudi povzročitelji nasilja. In zakaj pravzaprav organizirajo že tradicionalno tak posvet? Namenjen je posvetu strokovnih služb, da lahko poglobijo sodelovanje in stkejo boljše stike med vsemi službami, saj je to pri obravnavanju nasilja pomembno. Povedala je tudi, katere službe in dodatne programe imajo v okviru CSD Maribor. Nudijo prvo socialno pomoč, z nadgradnjo programov, ki jih imajo, pa delujejo ravno z žrtvami in povzročitelji. Tako imajo več kriznih centrov: za žrtve nasilja v družini, za otroke in mladostnike, od letošnjega leta pa še krizni center za otroke “Palček”. Prav tako imajo še Svetovalnico za žrtve nasilja in zlorab, ki velja velikokrat za prvo točko, kjer se žrtve lahko izpovedo, Varno hišo, Materinski dom, dnevni center za otroke in mladostnike Pika.

Na posvetu so bile tudi predstavnice Kluba Sorooptimist Maribor in Kluba Sorooptimist Ptuj. Mirjana Zgaga iz Kluba Sorooptimist Maribor je izpostavila, da pomgajo ženskam, ranljivim in otrokom. Tako usmerjajo ženske na ustrezne institucije. Prav to povezanost raznih institucij je poudarila. Podpirajo tudi Varno hišo.

Tina Vukan iz Probacijske enote Maribor, kjer iz vidika obravnave nasilja v družini obravnavajo povzročitelja nasilja. Povedala je, kako in zakaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.