19:35, pon, 13. Maj

Ujčič zanikal, da bi mu Kangler v podpis podtaknil pogodbo





Nekdanji mariborski podžupan Janez Ujčič v času županovanja Franca Kanglerja je na današnjem naroku v zadevi, kjer tožilstvo slednjemu in še trem soobdolženim očita domnevno sporno sklenitev posla z Iskro Sistemi za postavitev radarjev zavrnil, da bi policiji kadarkoli izjavil, da naj bi mu Kangler pogodbo za ta projekt podtaknil v podpis.

foto: sta
foto: sta

Kanglerju tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu in sedanjemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil načrtovan tako, da bi se večji del financiral iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Med štirimi pričami se je danes na okrajnem sodišču pojavil tudi Ujčič, Kanglerjev podžupan, ki je po pooblastilu slednjega podpisal pogodbo za omenjeni posel. Kot je pojasnil, to ni bilo nič neobičajnega, saj je na mariborski občini dnevno potrebno podpisati veliko dokumentov, v odsotnosti župana pa so imeli začasno pooblastilo za to tudi podžupani.

Skupaj z omenjeno pogodbo je Ujčič takrat podpisal še vsaj 50 drugih dokumentov. Spomnil se je, da je bil zaradi številnih obveznosti v stiski s časom in je pohitel, kljub temu pa je vselej preveril, če so dokumenti parafirani s strani strokovnih in pravnih služb. Sam sicer pri projektu semaforizacije ni sodeloval, je pa bil z vsebino seznanjen kot mestni svetnik, mestni svet pa je projekt prav tako podprl.

Potem ko mu je Kangler predočil uradni zaznamek policije iz njegovega pogovora s kriminalisti, je Ujčič zavrnil, da bi jim izjavil, da naj bi mu Kangler pogodbo v podpis podtaknil. Prav tako je zatrdil, da s strani župana ni bilo nobenih pritiskov, da bi pogodbo moral podpisati proti svoji volji. To je naredil v dobro veri, da je s pogodbo vse v najlepšem redu.

Kangler je ob teh besedah Ujčiča zato na sodišču spomnil, da je že več prič na minulih obravnavah zatrdilo, da je policija njihove izjave zapisala napačno ali celo neresnično. “To kaže na to, da je policija z ustrahovanjem prič in izsiljenimi izjavami očitno želela obremeniti mene in vse ostale obdolžene,” je dejal Kangler.

Nekdanja vodja finančnega oddelka na mariborski občini Marija Kaučič je povedala, da je bila članica komisije pri tem poslu, ki pa jo je zanimal predvsem finančni del, a ker investicija ni imela finančnih posledic za občino, saj bi te bile na strani zasebnega partnerja, niti ona niti druga članica komisije Majda Lahovnik, ki je danes prav tako pričala, nista ugotovili nobenih posebnosti, zaradi katerih bi bilo lahko karkoli spornega.

Na sodišču je danes pričal tudi nekdanji uslužbenec občinskega oddelka za informatiko Luka Juršnik, ki je potrdil, da je bil prisoten pri pečatenju računalnika tajnice tedanje direktorice mestne uprave. O ostalem, tudi o tem, da naj bi policija presnemavala poštne predale vseh uslužbencev občine, pa je takrat slišal zgolj iz govoric.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.