17:39, pet, 17. Maj

UKC Maribor leto 2013 končal s 3,3 milijona evrov izgube





Univerzitetni klinični center Maribor je, čeprav je še po devetih mesecih kazalo na rezultat blizu ničle, leto 2013 sklenil s kar 3,3 milijona evrov izgube, kar znaša dva odstotka vseh prihodkov. Kot je na včerajšnji seji sveta zavoda pojasnil direktor Gregor Pivec, gre levji delež krivde za takšen rezultat iskati v poplačilu plačnih nesorazmerij.

UKC Maribor

Kot je povedal Pivec, je bilo lansko leto tudi sicer težko, saj je bilo na prihodkovni strani veliko rezov, znižale so se cene zdravstvenih storitev, zdravstvena zavarovalnica pa jim je zamaknila plačila posameznih mesečnih obrokov za mesec dni.

“Ob upoštevanju dejstva, da smo lani prejeli 4,4 milijona evrov manj prihodkov kot v letu 2012, smo v letu 2013 pravzaprav poslovali zelo uspešno,” je članom sveta zavoda, ki so včeraj poleg letnega poročila za preteklo leto obravnavali tudi finančni načrt za letošnje leto, povedal Pivec.

V zadnjem četrtletju je namreč bolnišnica porabila skoraj 2,8 milijona evrov za izplačilo prvega obroka tretje četrtine plačnih nesorazmerij, za katerega tako kot drugi zdravstveni zavodi niso prejeli pokritja.

Vse skupaj so z varčevalnimi ukrepi skušali kompenzirati, tudi pri nabavi materialov, s tem ko so dobavitelje prosili, da na razpisih kar sami znižajo ceno za deset odstotkov. Če se je to na prvi pogled zdelo kot nek pavšalen ukrep, se je po besedah Pivca skoraj 70 odstotkov odločilo za ponudbo z nižjimi cenami, s čimer so prihranili okoli 3,4 milijona evrov.

Ob tem so z drugimi restriktivnimi ukrepi znižali stroške dela za okoli tri milijone evrov, tako da bi brez poplačila plačnih nesorazmerij bil rezultat bistveno boljši, znašal bi približno pol milijona evrov izgube.

Pivec je zagotovil, da poslovanje bolnišnice ni ogroženo, poslujejo okoli razumnih plačilnih rokov, ki se niso podaljšali za več kot 30 dni, zato meni, da bodo, tako kot večinoma lani, tudi letos zagotovili izpolnjevanje zastavljenega programa.

Tudi za leto 2013 so sestavili uravnotežen finančni načrt, pri čemer so upoštevali vse za zdaj znane parametre. Redke še možne rezerve v UKC Maribor vidijo predvsem pri investicijah, a tudi tam prostora ni več veliko, saj so jih del že upočasnili. Urgentni center se kljub temu še naprej gradi, saj tega UKC financira le s petimi milijoni, medtem ko je zanj odobrenih devet milijonov evrov evropskih sredstev, denar pa je potrebno počrpati do začetka leta 2015.

Medtem ko je svet zavoda danes potrdil tudi nov mandat dosedanje strokovne direktorice Darje Arko, so obravnavali tudi problematiko vnovičnega podaljševanja čakalnih dob na nekaterih oddelkih. Kot je dejal Pivec, bolnišnica večinoma deluje v okviru predpisanih čakalnih dob, a je tudi veliko takih pacientov, ki sami želijo čakati na določenega zdravnika, zaradi česar prihaja do nesporazumov, ki jih nameravajo odpraviti.

“Če bo restriktivna finančna politika trajala tudi v prihodnje, potem je pričakovati, da se bo prej ali slej čakalna doba začela daljšati na vseh segmentih. Vendar bo to sistemska težava, na katero sami ne bomo imeli pravega odgovora,” je še dodal Pivec. V zvezi z aktualno problematiko o množičnih dodatnih zaslužkih zdravnikov pravi, da to ni problem njihove inštitucije, pač pa gre za problem drugih organov v Sloveniji, ki bi morali vršiti nadzor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.