11:25, pon, 29. Apr

UKC Maribor v prvi polovici leta ostaja pri pozitivnem poslovanju





Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je tudi prvo polovico letošnjega leta zaključil pozitivno, z nekaj manj kot 675.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki. Vodstvo zavoda tudi ob koncu leta pričakuje ugoden rezultat, čeprav še ni dorečeno financiranje novega oddelka za onkologijo, ki ga bodo odprli predvidoma do konca tega leta.

UKC MB STOLPNICA (1)

Kot izhaja iz poročila, ki ga je danes obravnaval svet zavoda, UKC Maribor za obdobje od januarja do junija letos izkazuje 674.395 evrov presežka prihodkov, kar predstavlja 0,77 odstotka skupnih prihodkov. Rezultat je ugoden in s tem UKC nadaljuje pozitivno poslovanje, ki ga je po treh letih poslovanja z izgubo ponovno vzpostavil v letu 2014.

Celotni prihodki, doseženi v prvi polovici letošnjega leta, so znašali 87,2 milijona evrov in so za 0,6 odstotka višji od načrtovanih za to obdobje. Dosežene prihodke v enakem obdobju preteklega leta presegajo za 3,5 odstotka. Celotni odhodki so znašali 86,6 milijona evrov, kar je za 2,2 odstotka več od doseženih v enakem obdobju lani in za 0,2 odstotka manj od načrtovanega.

Drugačna je slika v izkazu prihodkov in odhodkov določenih uporabnikov po načelu denarnega toka, kjer se za obdobje od januarja do junija 2015 UKC izkazuje 823.669 evrov presežka odhodkov nad prihodki. Negativen rezultat je posledica dejstva, da bodo nekateri prihodki začeli prihajati šele v drugi polovici leta, in izplačila regresa za letni dopust, za kar so namenili 1,1 milijona evrov. Kljub temu je bila likvidnostna situacija v prvem polletju po navedbah vodstva UKC relativno ugodna, zamujanje s plačili pa majhno.

novi urgentni center ukc maribor

“Zadovoljni smo, ker je poslovanje stabilno. Uspešno pa potekajo tudi pogovori z zavarovalnico o financiranju novih programov, kakršen je onkologija,” je povedal direktor mariborskega UKC Gregor Pivec. Dobaviteljem po njegovih besedah plačujejo v zakonitih rokih, danes pa so tudi izplačali zaposlenim vse proste dneve, starejše od šestih mesecev, kar je zavod stalo okoli 100.000 evrov.

Nadure sicer v UKC po zagotovilih vodstva zavoda niso velika težava. Neplačanih nadur namreč nimajo, druga zgodba so proste ure, ki pa so predvsem posledica narave dela in pomanjkanja kadra. Te rešujejo s sprotno reorganizacijo dela na posameznih oddelkih. Če to ni mogoče, jih po pol leta izplačajo.

Čakalne dobe so ponekod še vedno predolge. “Vsaj na treh od najbolj problematičnih segmentov, kot sta na primer revmatologija in urologija, smo močno povečali program dela, zato se nadejamo, da bomo do konca leta vsaj tu uspeli doseči dogovorjene roke,” je povedal Pivec. Program dela so povečali tudi na kardiologiji, kjer so zdravniki lani večkrat grozili s stavko. Novega, nujno potrebnega aparata pa še niso dobavili, saj je razpis še v teku.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.