01:27, pet, 21. Jun

UKC Maribor zavrača lažne navedbe o številu opravljenih testov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so se odzvali na nekatere objave na družbenih omrežjih v zvezi s številom odvzetih brisov na testiranjih za okužbo z novim koronavirusom. Kot so zapisali, gre v takšnih primerih za lažne navedbe, saj UKC Maribor sploh nima laboratorija za brise.

FOTO: Janez Lencl/UKC Maribor

Po spletu je v petek zaokrožil anonimni zapis, da naj bi v UKC Maribor medicinski sestri, ki jemlje brise za test na novi koronavirus, v podpis prinesli dokument, da je opravila 421 testov, čeprav naj bi jih samo 44, v nasprotnem primeru pa naj bi ji grozili z odpovedjo delovnega razmerja.

Kot so pojasnili v mariborski bolnišnici za STA, pri njih nimajo laboratorija za brise, prav tako pa medicinskim sestram ni treba podpisovati ničesar in s samim odvozom brisov niso povezane.

V njihovem urgentnem centru sicer v zadnjem tednu opravijo okoli 50 hitrih testov dnevno, ob tem pa enota za obvladovanje bolnišničnih okužb med zaposlenimi vsak dan opravi povprečno še 100 do 150 testov.

Standardne PCR teste pa opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in ne UKC Maribor. Po podatkih vodje mariborskega oddelka za medicinsko mikrobiologijo v omenjenem laboratoriju Andreja Golleta je rekord v zadnjih nekaj dneh znašal okoli 900 brisov na dan, danes pa najverjetneje že več, saj storitve opravljajo za širšo regijo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.