19:08, sob, 4. Maj

Umrl slovenski kitarist





V 84. letu je pred dnevi umrl kitarist, glasbeni pedagog in muzikolog Tomaž Šegula, ki velja za utemeljitelja slovenske kitaristike, piše portal MMC. Zavzemal se je, da je kitara v slovenskih glasbenih šolah postala enakovredna drugim glasbilom. Je avtor zbirke učbenikov Mladi kitarist, ki so nepogrešljivi za učitelje pri poučevanju kitare.

Kot so spomnili pri MMC, so v času, ko je Šegula začenjal svojo poklicno pot, slovenske glasbene šole kitaro obravnavale še kot ljudsko glasbilo, namenjeno predvsem pevski spremljavi.

Šegula pa je s svojim publicističnim delom, učbeniki za kitaro, z odmevnimi javnimi nastopi in zmagami učencev na tekmovanjih mladih glasbenikov, predvsem pa s svojim strokovno-organizacijskim delom veliko pripomogel k temu, da je kitara tudi v slovenskih glasbenih šolah postala enakovredna drugim tradicionalnim glasbilom. V sredini 70. let minulega stoletja je klasična kitara postala tudi samostojna študijska smer na obeh slovenskih srednjih glasbenih šolah in pozneje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Pedagoško delo je Šegula začel leta 1963 na Glasbeni šoli Domžale, kjer je poučeval klavir in kitaro. Med letoma 1966 in 1968 je poučeval glasbo na Pedagoški gimnaziji v Ljubljani, od leta 1968 do leta 2003 pa je bil redno zaposlen na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani kot profesor kitare in kitarske komorne igre; vrsto let je bil tudi vodja oddelka za kitaro.

Med letoma 1968-1972 je bil tudi član ansambla za staro glasbo Schola Labacensis in je nastopal na številnih koncertih, še piše MMC.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.