13:46, pet, 26. Apr

Univerza v Mariboru: Dolg bo poravnan, Statut gre naprej





Člani senata Univerze v Mariboru so danes z absolutno večino sprejeli spremembe Statuta, kot jih je predlagal rektor univerze Igor Tičar. V zraku še ostaja ocena ustanovnosti.

dav

Na današnji seji Senata Univerze v Mariboru, so govorili o dveh pomebnih točkah. Kot prvo so obravnavali milijonski dolg mariborske univerze do zaposlenih. Skupni znesek dolga znaša dobre 4 milijone evrov, približno 300 tisoč evrov pa znašajo obresti. Kot je na današnji seji senata univerze povedal prorektor Žan Jan Oplotnik, bodo ta denar dobili iz notranjih prerazporeditev,  “popravljene” plače pa bodo dobili nakazane junija.

Druga pomembna točka današnje seje pa je bil Statut. Glavni tajnik Univerze v Mariboru Mladen Kraljič je uvodoma pojasnil, da so prejeli negativna mnenja vseh sindikatov (VSS in SVIZ), v katerih so izpostavljali podane argumente, da so bili podani prehitri roki v katerih so morali osnovati spremembe Statuta, ter določbe, ki se tičejo pristojnosti odločanja o delovnem razmerju rektorja.  “Sindikati argumentirajo, da se krši zakon o delovnem razmerju, vendar so mnenja, da je to odločanje prepuščeno Statutu,” je pojansil Kraljič.

Predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na mariborski univerzi Marija Javornik Krečič, je dejala: “Vztrajamo na svojem stališču, zato smo podali negativno mnenje. To je umetno ustvarjen problem, ki ga na drugih univerzah ni.”

Rektor Igor Tičar je na predlagane spremembe odgovoril, da jih je predlagal sam, ali pa so predlogi nastali pod njegovim soglasjem.

“Primerjava s stanjem na drugih univerzah me ne zanima”,  je dejal, ter dodal, da: “Univerza sama avtonomno odloča o svojem življenju. S tem smo jasno povedali kakšna so pravila igre.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.