15:23, pet, 3. Maj

Urbani gladiatorji “stresli” Maribor





Po vseh ostalih mestih, ki jih je dogodek Urbani gladiator že osvojil (Celje, Ljubljana, Laško, Polzela, Portorož, Domžale), je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo v blatni atrakciji uživali tudi v Mariboru.

urbani gladiatorji (6)

Premierno se je to zgodilo to nedeljo. Prvi ekipi adrenalina željnih gladiatorjev so nato po 20-sekundnih intervalih sledile še ostale ekipe, ki so si s povsem drugačne perspektive ogledale najznamenitejše točke mesta.

Pot je tekla vse od Trga svobode čez Trg Leona Štuklja do Lenta in slavne Stare trte, nato do Koblarjevega zaliva, Mariborskega otoka in čez hidroelektrarno vse do Drava centra, kjer je udeležence čakal pravi poligon najatraktivnejših ovir.

Veslanje, hoja po vrveh, alpinistična stena. A pot do cilja je še dolga, saj teče nazaj do Koblarjevega zaliva, potem do hipodroma in na Kalvarijo, v Mestni park, na Piramido, po osvojenih višincih, podali udeleženci in premagali najdaljše trase skozi Trg generala Maistra in se približali cilju na Trgu svobode. Najpogumnejši so skozi nekoliko drugačne oči videli vse kulturnozgodovinske in turistične točke, ki so mestu v ponos.

Najdaljša trasa je merila 19 kilometrov, ker pa je dogodek bil namenjen vsem dobrovoljcem ne glede na starost in stopnjo pripravljenosti, sta bili na voljo tudi krajši trasi, dolgi 8 in 13 kilometrov. A vse vendarle ni bilo v zabavi, pošteno je bilo treba pošteno pljuniti v roke in premagati številne ovire. Boriti so se morali z visokimi ognjenimi plameni, z vodo, blatom in bodečo žico, posebno spretnost je bilo treba pokazati pri hoji s hoduljami, mišice na rokah pa so gladiatorji pretegnili z metanjem sulic in s prevračanjem gum, kondicijo so preverjali s skakanjem v vrečah, pogum pa z vožnjo po strmi drči.

Toliko za pokušino, nekatere od ovir so vse do zadnjega ostale skrivnost. Vsekakor je bil dogodek prava paša za oči tudi za tiste, ki so tokrat le opazovali.

Kot pravijo tisti, ki so se v gladiatorskem blatu okopali, je preizkušnja zahtevna, a se splača, saj so občutki in doživetja v cilju neprecenljive vrednosti: iskriv nasmeh, glasen vrisk zadovoljstva, srčen stisk roke, prijateljski objem, nepozabni spomini. Poleg tega se se udeleženci razveselili tudi spominske majice, toplega obroka, diplome in medalje.

Na prvi pogled trdoživi novodobni bojevniki pa imajo tudi nežnejšo plat in občutek za solidarnost, zato so na Trgu svobode vse od 8.00 ure dalje v navezavi s Humanitarnim združenjem za pomoč ljudem Žvižgač, katerega pobudnik in ustanovitelj je Boris Krabonja, zbirali hrano za tiste, ki si jo sami težko privoščijo.

Urbani gladiator je bila tokrat enkratna priložnost za preizkušanje zmogljivosti, za premikanje meja, za krepitev timskega duha, med drugim je bila tudi izziv, ki vam vzame sapo, a hkrati vdahne neizmerno dozo adrenalina.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.