15:02, tor, 30. Apr

Urbani superheroji razbijajo tabuje





Urbani superheroji so v soboto, 7. junija, napolnili mariborski klub Satchmo. Projekt alternativne glasbene šole KUD Coda je na odru združil učence in ‘najmlajšo 16-letnico v mestu’, Lidijo Kodrič. Ponovno bodo nastopili že v soboto, 14. junija, ob 20.30 v Klubu MC Pekarna.

phoca_thumb_l_5

Mariborsko Pekarno bodo zasedli učenci in mentorji KUD Coda, ki bodo s projektom Urbani superheroji povzročili, da glasba zopet postane del identitete Maribora. Na poti k temu cilju se jim bodo pridružili člani mlade lokalne skupine Division (Martin Počkar, Andrej Knehtl, Jernej Bobanec, Tomaž Bratuša in Tanja Rafolt). Po nastopu z učenci mariborske glasbene šole pa se bodo predstavili s svežim glasbenim materialom, ki bo tvoril njihov drugi album.

Projekt z medgeneracijskim sodelovanjem razbija tabuje na glasbeni sceni. Prihajajočo soboto pa bo razbit še en tabu – v klubu MC bo nastopila tudi legenda Slovenske popevke, Lidija Kodrič, ki bo verjetno najstarejša glasbenica, ki je kadar koli nastopila v Pekarni. Codovci verjamejo, da to sicer pretežno mladega občinstva ne bo odvrnilo, ampak bo impulz za nove podvige, ki bodo rušili tabuje.

Maribor je bil v 60. in 70. letih središče odličnih glasbenih ustvarjalcev. Takratna glasbena scena je soustvarjala podobo Maribora, zato se je mesta upravičeno prijel vzdevek jugoslovanski Liverpool. Družbena marginalizacija kulture je povzročila, da se mladi ustvarjalci v tem mestu niti ne poznajo med seboj, še manj pa poznajo temelje, ki so jih postavljali kreativni Mariborčani pred desetletji. S skupnim muziciranjem in nastopanjem učencev, zdajšnjih mariborskih glasbenikov in legend preteklih desetletij želijo zato v KUD Coda ponovno vzpostaviti identiteto Maribora.

KUD Coda je alternativna glasbena šola, ki se ukvarja z individualnim glasbenim izobraževanjem predvsem za otroke in mlade. Nimajo izpitov in preverjanj, namesto tega pa spodbujajo skupinsko glasbeno udejstvovanje, ki učencem omogoča prvo izkušnjo igranja v glasbeni skupini in nastopanja na pravih klubskih odrih in festivalih.

Več o projektu si lahko preberete tukaj

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.