16:58, sob, 4. Maj

Uspešno zaključili Evropsko prvenstvo TeamGym





Član izvršnega odbora Evropske gimnastične zveze in vodja projekta ter direktor 11. evropskega prvenstva TeamGym, ki se je v soboto končalo v Mariboru, Klemen Bedenik, je pozitivno ocenil tekmovanje v skupinskih akrobatskih sestavah. Prvenstvo, ki ga je od 12. oktobra pa do sobote gostil Maribor, je v mesto ob Dravi pripeljalo veliko množico ljudi.

Foto: Mitja Florjanc
Foto: Mitja Florjanc

Prireditelji letošnjega evropskega prvenstva, to poteka vsaki dve leti, so zadovoljni z videnim v Mariboru. Ne samo, da so že pred samim začetkom tekmovanja praktično razprodali dvorano, v velik uspeh si štejejo, da so uspeli v zgolj letu dni pripraviti celo dve slovenski ekipi. Vodja projekta in direktor tekmovanja Bedenik tako že zre tudi v prihodnost in športu na slovenskih tleh napoveduje lep razvoj.

“Skupinske akrobatske sestave je disciplina, ki se je pred 30 leti razvila v Skandinaviji, pred 20 leti je bilo na sporedu prvo evropsko prvenstvo, ki se odvija vsaki dve leti, to zdaj je tako 11. po vrsti. Tekmovanje poteka v dveh kategorijah, mladinski in članski, treh podkategorijah, moški, ženski in mešani, vsaka ekipa šteje 10 tekmovalcev, ki nastopajo v treh disciplinah – na akrobatski stezi, na mali prožni ponjavi in na parterju. Disciplina se je razvila kot mešanica vadbe za tiste, ki niso zmogli več tekmovati na najvišji ravni, ki so želeli nekaj več, kot zgolj sodelovati samo rekreativno. Te elemente pa tako ali tako vadimo v vsakem gimnastičnem društvu,” je uvodoma dejal Bedenik.

Nekdanji telovadec je zadovoljen z obiskom, tudi sodelovanje z mestno občino je bilo vzorno. “Tuji obiskovalci pravijo, da je mesto fantastično in kot nalašč za takšne dogodke, saj lahko povsod prideš peš. Tudi bolj oddaljene zanimivosti, kot je na primer Pohorje, so bile dosegljive z mestnim avtobusom, ki je bil brezplačen za vse akreditirane sodelujoče. Sodelovanje z lokalno skupnostjo je bilo vzorno, upam, da smo ustvarili model sodelovanja za prihodnje organizatorje. Hkrati smo dobro izračunali, kaj lahko ponudimo mestu, mesto je polno, učinki pa se tudi kažejo pozitivno,” je dejal Bedenik.

Čeprav sta slovenski vrsti, tako mladinska, kot tudi članska, izpadli že po kvalifikacijah, so prireditelji vseeno zadovoljni, saj je uspeh že, da so v kratkem času sploh uspeli sestaviti ekipi. “Uspeh je, da imamo dve ekipi tukaj. Ko smo pred enim letom z Evropsko gimnastično zvezo šele podpisali pogodbo o organizaciji prvenstva, se s tem športom pri nas sploh še nismo ukvarjali. V enem letu sestaviti dve ekipi je zato za nas super. Mislim, da se bo panoga razvijala naprej, ker je jedro ekipe iz manjših mest in ne tradicionalnih gimnastičnih centrov, kot sta Maribor ali Ljubljana, pač pa iz Murske Sobote, Kopra, Brežic,” je pojasnil Bedenik.

Priložnost športa leži predvsem v tem, da se z njim lahko ukvarjajo tudi starejši telovadci, ki morda posamično tekmovalno niso prilezli povsem do vrha. “Ta panoga bo dala celotnemu športu nekaj več. Več ali manj so pri nas vsa gimnastična društva polna, ni prostora za otroke. Imamo jih tri do štiri leta, potem se usmerijo v druge športe. Če bi lahko še ostali kako leto dlje, bi lahko bili bolj uspešni, saj je gimnastika baza vsakega športa. Dogaja se, da se potem k nam vračajo iz smučanja, atletike, tenisa, Teamgym pa tudi starejšim omogoča nadaljevanje. Tudi če tekmovalci ne bodo vrhunski, bodo dobili več akrobatskih osnov, ki jih bodo potrebovali v ostalih športih,” je še dejal Bedenik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.