05:07, ned, 5. Maj

V bolnišnici na Štajerskem oseba grozila, da bo vse postrelila





Iz Splošne bolnišnice Celje poročajo o “varnostnem incidentu,” ki se je prejšnji konec tedna odvil v njihovem pediatričnem urgentnem centru. Tam je kot kaže z nasilnim obnašanjem začel eden od spremljevalcev bolnega otroka.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, se je vse skupaj odvilo v čakalnici pediatričnega urgentnega centra, sledil pa je tudi pretresljiv telefonski klic, v katerem je ista oseba celo zagrozila, da bo vse postrelila. Incident je sicer “močno pretresel tako zaposlene kot otroke,” so poudarili in opisali potek dogodkov.

Eden od spremljevalcev bolnega otroka je zaradi čakanja vzrojil ter z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto, kjer je s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Osebje je nato na pomoč poklicalo varnostno službo, pri čemer je “gospod skupaj z družino zapustil bolnišnico in ga ob prihodu varnostnika ni bilo več v čakalnici” Je pa isti “gospod” pozneje po telefonu poklical v ambulanto in terjal, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo lahko njegov otrok ob prihodu obravnavan takoj. “Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil,” so navedli v celjski bolnišnici ter dodali, da je osebje o klicu obvestilo varnostno službo, slednja pa je ukrepala v skladu s protokoli.

Incident ni povezan s trenutno zdravniško stavko

V bolnišnici menijo, da incident ni povezan s trenutno zdravniško stavko. Otroci do 18. leta so namreč po zakonu zaščitena skupina bolnikov, ki jim je treba tudi v času stavke zagotavljati vso zdravstveno oskrbo, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh nivojih zdravstvenega varstva.

Pediatrični urgentni center (PUC) ves čas odprt

Poudarili so tudi, da je pediatrični urgentni center (PUC) ves čas odprt, pri čemer tja otroke napotujejo zdravniki s primarnega nivoja iz vseh slovenskih regij, »veliko pa jih v urgentno obravnavo pride tudi samih, brez napotnice.« Pogosto se dogaja tudi, da starši kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu otroke vozijo več deset kilometrov daleč v njihov pediatrični urgentni center, kjer “posledično prihaja do velike gneče. S tem se podaljša obravnava vseh otrok. Velika večina, od 75 do 90 % obravnav, je nenujnih. V PUC se trudimo, da je, ne glede na vse razmere, obravnava vsakega otroka strokovna, a to zahteva svoj čas.”

“Ob tem, ko v PUC pregledamo vsakega otroka, ki pride v našo enoto, se pri organizaciji dela srečujemo s podobnim oz. še večjim problemom kot naša Ambulanta za splošno nujno medicinsko pomoč, saj v PUC napotujejo zdravniki otroke tudi iz drugih regij. Tudi v delo PUCa bi se namreč morali vključevati pediatri iz primarnega nivoja zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu (razen seveda zakonskih izjem). Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v PUC se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije, in ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti,” so še zapisali v celjski bolnišnici.

Druge novice

Comment

  • Darja DOBOVIČNIK

    23 januarja, 2024

    Zelo prijazni in strokovni.To je moja izkušnja.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.