07:17, sob, 22. Jan

V covidnih bolnišnicah dosežen plato števila hospitaliziranih

V covidnih bolnišnicah je dosežen plato števila hospitaliziranih bolnikov, ki bo verjetno trajal do sredine decembra, je na današnji novinarski konferenci pojasnil koordinator covidnih bolnišničnih postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Ob tem je opozoril, da je zdravstveni sistem še vedno na robu zmogljivosti.

Projekcije, po katerih naj bi na intenzivnih oddelkih zdravili do 320 covidnih bolnikov, se kot kaže ne bodo uresničile, je napovedal Carotta. “Nižanje dnevnega števila novo okuženih s koronavirusom nam vliva dodatno upanje, da vidimo luč na koncu tunela,” je dejal. V bolnišnicah po podatkih vlade na današnji dan na oddelkih intenzivne nege zdravijo 277 covidnih bolnikov.

Nerazumljivo se mu zdi, da se večina Slovencev ne zaveda resnosti situacije, “saj smo nekako sprejeli, da imamo na intenzivnih covidnih oddelkih skoraj 300 bolnikov.” Ob tem živimo skoraj normalno, želimo si množične dogodke, je Carrota opisal dogajanja v času epidemije covida-19 v Sloveniji. Malo večja množična nesreča pa že pomeni zlom zdravstva, je opomnil.

Ob tem se je dotaknil tudi nove različice koronavirusa omikron, ki je v Sloveniji sicer do tega trenutka uradno še nismo potrdili. Če bo virus odporen na protitelesa cepljenih in prebolelih ter se bo hkrati hitro širil, tega ne bo zmogel obvladati noben zdravstveni sistem, saj bi se znašli na začetku epidemije, je poudaril.

Če se bo virus sicer širil hitreje, a bo ob tem le nekoliko bolj agresiven in virulenten, pa je po besedah Carotte vpliv nove različice na zdravstvo odvisen od vmesnega časa do potencialnega novega vala epidemije. Če bo ta vmesni čas znašal dva ali tri mesece, bo slovensko zdravstvo teoretično sposobno zdržati nov val.

“Drugo vprašanje pa je izmučenost, tudi zmanjšanje empatije zdravstvenega osebja,” je dodal Carotta. Vprašal se je, če lahko zdravstveni delavec brez pripomb zdravi nekoga, ki so mu bile dane vse možnosti, da svoje stanje prepreči, pa tega ni hotel.

vir: STA

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *