05:27, ned, 5. Maj

V enoti ptujskega doma upokojencev v Muretincih se okužba vendarle širi naprej





Potem ko po dobri polovici od 144 opravljenih testiranj v torek ni kazalo na to, da bi se koronavirusna okužba razširila v enoti ptujskega doma upokojencev v Muretincih, kjer kar polovica stanovalcev prebiva v enoti za demenco, se je v sredo izkazalo, da je prav v tej okuženih 12 stanovalcev. Skupaj imajo v ptujskem domu trenutno 76 okuženih.

Dom upokojencev Ptuj, enota Muretinci. Vir: Spletna stran DU Ptuj

Kot je povedala direktorica Jožica Šemnički, se je izkazalo, da je okužba z novim koronavirusom v omejenem obsegu potrjena tudi v tej zelo zahtevni enoti. V njej od skupaj 115 oskrbovancev prebiva tudi 60 pokretnih dementnih stanovalcev, ki navodil sami ne morejo osvojiti in upoštevati. Tam so nemudoma uredili rdečo cono ter začeli izvajati vse protokole za zajezitev okužbe.

Skupaj so imeli v Domu upokojencev Ptuj, kjer v petih enotah prebiva 665 stanovalcev, v sredo 76 okuženih, med katerimi jih je 18 hospitaliziranih, ostali so v rdečih conah na Ptuju in v Muretincih. Ob tem je zaradi okužbe ali samoizolacije na Ptuju odsotnih 40 zaposlenih, v Muretincih pa pet. Po en zaposlen je trenutno odsoten tudi v Kidričevem in Kopru, medtem ko med stanovalci v omenjeni obalni enoti in Juršincih ni okuženih.

So pa zaradi okužbe hospitalizirali dva oskrbovanca iz enote v Kidričevem, kjer so ta teden opravili testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih. Po informacijah, ki jih je direktorica doma prejela do srede popoldne, je pri dobri polovici doslej prejetih rezultatov bilo okuženih pet stanovalcev, med njimi pa ni bilo nobenega novega zaposlenega.

Čeprav se povečuje odsotnost njihovih delavk zaradi varstva mlajših otrok, se po besedah Šemničkijeve nakazuje tudi trend izboljšanja razmer na kadrovskem področju. Tudi danes se je ena delavka že vrnila na delo ozdravljena.

Preprečevanje širjenja okužb za zdaj dobro uspeva zaposlenim v enoti Pobrežje mariborskega Doma Danice Vogrinec, od koder so v sredo sporočili, da so kljub zelo velikemu številu 609 oskrbovancev doslej okužbo ugotovili pri 19 stanovalcih. Te so premestili v prostor za zdravljenje okužbe, vsi pa se počutijo dobro in ne prebolevajo težje oblike bolezni.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.