11:47, pet, 17. Maj

V epidemiji slabša plačilna disciplina





V času uradno razglašene epidemije covida-19 v Sloveniji, od 13. marca do 31. maja, se je poslabšala plačilna disciplina, podaljšali so se plačilni roki, je v analizi ugotovilo podjetje Bisnode. Najslabše je bilo marca in aprila, medtem ko se je maja stanje začelo izboljševati.

Vir: pixabay.com

Kot so danes sporočili iz podjetja Bisnode, analiza trendov plačilnih navad po slovenskih regijah med februarjem in marcem kaže na upad v vseh regijah, razen v posavski regiji. Po razglasitvi epidemije je bil trend plačilnih navad subjektov med marcem in aprilom v vseh regijah negativen, v maju pa se je pokazalo izboljšanje plačilne discipline, saj je bil v nekaterih regijah (goriška, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, pomurska, primorsko-notranjska, savinjska, zasavska) trend plačilnih indeksov med aprilom in majem pozitiven.

Plačilna disciplina se je poslabšala praktično v vseh gospodarskih dejavnostih. Marca je bila plačilna disciplina v primerjavi s februarjem boljša le še v dejavnostih rudarstvo in gostinstvo ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih. Trend plačilnih navad v marcu in aprilu je bil v vseh dejavnostih negativen, razen pri oskrbi z električno energijo, plinom in paro.

Maja se je plačilna disciplina izboljšala, negativen trend so imela le še podjetja v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro, gostinstvo in izobraževanje. Padec plačilne discipline v teh dejavnostih sovpada s številom izbrisanih podjetij, saj je odstotek izbrisanih v primerjavi z aktivnim subjektom v dejavnostih izobraževanje (5,9 odstotka) in v gostinstvu (4,8 odstotka) najvišji v Sloveniji, pravijo v Bisnode.

Ko primerjamo vrednost plačilnega indeksa, ugotovimo, da je v maju v primerjavi z januarjem višji v vseh dejavnostih, razen v gostinstvu, informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, izobraževanju ter kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih,” so zapisali.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.