22:08, pet, 17. Maj

V evropskem tednu mobilnosti pestro dogajanje po vsej Sloveniji





Evropski teden mobilnosti, ki ga bomo po Evropi obeležili med 16. in 22. septembrom, bo letos potekal pod sloganom Izbiraj, spreminjaj, združuj. Dogajanje bodo zaznamovali številni dogodki po vsej državi, med drugim bo posebna pozornost veljala akciji spodbujanja vožnje s kolesom v službo. Vse več mest središča ob tem zapira za promet.

evropski teden mobilnosti

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za infrastrukturo, ki je koordinator tedna mobilnosti, slogan Izbiraj, spreminjaj, združuj opozarja na to, da v avto prepogosto sedemo samodejno, brez razmisleka o drugih – boljših, hitrejših, zdravju in okolju prijaznejših ter celo cenejših – možnostih.

Letošnji teden mobilnosti zaznamujeta veliko povečanje števila sodelujočih občin, prijavilo se jih je več kot 50. Evropskemu tednu mobilnosti se v Sloveniji letos pridružuje tudi nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo, ki spodbuja kolesarjenje na delo.

Aktivni transport, kot sta pešačenje in kolesarjenje, spodbujajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot so zapisali pred tednom mobilnosti, je namreč povečanje stopnje telesne dejavnosti nujno potrebno za ohranjanje zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni.

Janet Klara Djomba z inštituta je pojasnila, da se ljudje za nezadostno telesno dejavnost nemalokrat izgovarjamo na pomanjkanje časa, hkrati pa se z avtom odpeljemo do skoraj vsakega vogala. “Dva kilometra v mestnem okolju s prometom, križišči, semaforji in prehodi za pešce pomeni največ pol ure hoje ali največ 15 minut kolesarjenja. Tudi če bi za aktivno pot v službo potrebovali več časa kot z avtomobilom, je razlika v času še vedno manjša, kot če bi se odpravili na rekreacijo od doma,” je poudarila.

Okolju prijaznim načinom mobilnosti bodo posvečeni tudi številni dogodki, ki se bodo v tednu mobilnosti odvijali v krajih po Sloveniji. Številna mesta bodo v želji po spodbujanju kolesarjenja in pešačenja začasno zaprla mesta središča – ponekod jih celo mika tak ukrep spremeniti iz začasnega v trajnega.

Mobilnostni center Maribor

V Mariboru v ospredju zaprta Koroška cesta, na Ptuju P&R parkirišče

V Mestni občini Maribor bo eno od osrednjih prizorišč Evropskega tedna mobilnosti Koroška cesta, ki je poskusno zaprta za večji del prometa. Skupaj z Glavnim trgom bosta v soboto prizorišče zabave, v nedeljo pa še športnega dneva na Koroški.

Večina ostalih prireditev bo skozi ves teden potekala na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo odvile različne športne, izobraževalne in kulturne prireditve za vse generacije. Enega od vrhuncev bo dogajanje doseglo v torek, 22. septembra, z dnevom brez avtomobila, ko bodo na Koroški cesti pripravili tudi demonstracijske vožnje s prevoznimi sredstvi na alternativna pogonska sredstva.

Tudi na Ptuju bo ena osrednjih prireditev potekala v torek, 22. septembra, ko bodo slovesno odprli evropsko sofinancirano P&R parkirišče na Zadružnem trgu. Sicer pa v okviru tedna pripravljajo tudi posvet o posodobitvi javnega mestnega potniškega prometa ter o razvoju kolesarstva in Dravski kolesarski poti.

Konec tedna bo najprej namenjen petkovemu organiziranemu kolesarjenju ob dnevu brez avtomobila, v soboto bo na Mestnem trgu potekal prvi sejem kolesarstva, ponedeljek, 21. september, pa bo namenjen najmlajšim. Ob tej priložnosti bodo zaprli ulice okrog šol in središče mesta, kjer bodo potekale delavnice na temo varnosti cestnega prometa.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.