10:55, pon, 29. Apr

V Hiši Stare trte na Lentu odprli mozaik





Danes so v Hiši Stare trte na mariborskem Lentu uradno odprli Mozaik Stari trti. Gre za največji sodoben talni mozaik v Sloveniji. Avtor mozaika je Igor Orešič (u.d.i.a.), ki je dan za dnem rokoval z več kot milijonom majhnih kamenčkov, in tako je nastala mojstrovina, ki simbolizira tok reke Drave, v katerem odsevajo nekatere zgodovinske prelomnice mesta Maribor. S slavnostnim odprtjem mozaika so počastili tudi 8. obletnico delovanja Hiše Stare trte.

 v ospredju Stanislav Kocutar, mestni viničar, avtor besedila o mozaiku
v ospredju Stanislav Kocutar, mestni viničar, avtor besedila o mozaiku

Talni mozaik sledi več kot pet tisoč let stari tradiciji izdelave tovrstnih ornamentalnih in figuralnih slik, izdelanih iz kamnitih ploščic in pritrjenih na podlago. Investicija je vključno z načrtovanjem, pripravami in postavitvijo potekala od 6. 12. 2013 do 10. 3. 2015. Avtor je mozaik pripravljal dobro leto, vanj pa je bilo vloženih več kot 2000 ur dela.

Mozaik v Hiši Stare trte simbolizira tok reke Drave. S skrbim izborom kamenčkov je avtor namišljenemu rečnemu tok dal vlogo nosilca zgodovinskih podrobnosti in z izrazno močjo mozaika hkrati ujel barvno raznolikost reke. Zgodovinske podrobnosti so izražene v obliki simbolov; vodnik z razlago simbolov je delo mestnega viničarja Stanislava Kocutarja, zloženko z razlago simbolov po talnem mozaiku pa je izdal Zavod za turizem Maribor – Pohorje, kot upravljalec Hiše Stare trte in naročnik investicije.

Likovni kritik, Mario Berdiš, o avtorju Igorju Orešiču in mozaiku v Hiši Stare trte povedal: »Pri najnovejšem mozaiku v Hiši Stare trte, kjer gre brez dvoma za enega najdaljših talnih mozaikov z enotno kompozicijo v tem delu Evrope, je uporabil izključno marmorje in granite različnih barv. Svetleča površina ustvarja vtis odsevanja sončnih žarkov na reki Dravi, razgibano strukturiranje pa dodatno pripomore k iluziji valovanja. Umetniku je uspelo združiti simboliko geografskih in vegetacijskih značilnosti mesta ob Dravi (s poudarkom na vinski trti), vključno z mitologijo in zgodovinskimi dogodki, od prve omembe Maribora kot mesta, preko dravskih vil na splavu, protestantizma, nadvojvode Janeza, admirala Tegethoffa, generala Maistra, škofa A.M. Slomška, Noordrunga, pomembnejših letnic in ne nazadnje leto EPK 2012, ki ga je Igor Orešič tudi spominsko ovekovečil na stenskem mozaiku v Volmerjevem prehodu.«

Ob odprtju mozaika so obeležili tudi 8. obletnico delovanja Hiše Stare trte. Slednjo je vse od odprtja obiskalo več kot 360.000 obiskovalcev, medtem ko se je v njej zvrstilo 234 prireditev, Zavod za turizem Maribor – Pohorje pa je v objektu izvedel veliko protokolarnih dogodkov za Mestno občino Maribor in številne druge institucije, zavode in podjetja iz Maribora ter širše regije.

Ob tej priložnosti bo v soboto (18. 4.) in nedeljo (19. 4.) potekala posebna degustacijska ponudba vzorca vina potomk Stare trte, penine in laškega rizlinga.

Foto: MP produkcija

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.