00:36, pet, 29. Mar

V hoški Magni tudi danes brez dogovora glede odpravnin





Vodstvo hoške Magne in predstavniki zaposlenih tudi danes niso uspeli uskladiti dogovora o pogojih za izvedbo programa presežnih delavcev, potem ko je podjetje nedavno napovedalo skorajšnje zaprtje obrata lakirnice. Kot je za STA povedal sindikalist Gvido Novak, so sestanek zaključili v 15 minutah, novega datuma pa niso določili.

Po besedah Novaka so bili na sestanku deležni očitkov glede nekorektnosti zaradi organizacije torkovega protestnega shoda, čeprav so si ga po njegovem zaželeli zaposleni, in zagotovil, da ne držijo obtožbe s strani sindikata glede domnevnih groženj delavcem, če bi se protesta udeležili.

“Direktor je celo na zboru delavcev enkrat povedal, da bo tisti, ki bo stavkal, dobil odpoved delovnega razmerja,” zatrjuje Novak in dodaja, da je vodstvo podjetja danes vse njihove zahteve v celoti zavrnilo ter storilo celo korak nazaj.

Do danes naj bi namreč zaposlenim kot odpravnino po njegovih besedah ponujali dve plači, kot da so opravljali 40-urni delovnik in ne za 36-urnega, kot so ga dejansko, zdaj pa naj bi torej odpravnino znižali za deset odstotkov. Novak, ki verjame, da ima kljub neuspešno izpeljanemu protestu še vedno podporo zaposlenih, to razume kot neke vrste kazen zaradi neposlušnosti.

Kot je še dodal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), bo svet delavcev zato v ponedeljek najverjetneje zavrnil program presežnih delavcev, razmišljajo pa tudi o kazenski ovadbi zoper direktorja Davida Adama, ki je trenutno sicer odsoten, in sicer zaradi prekoračitve pooblastil in groženj.

Avtomobilski koncern je v začetku marca napovedal skorajšnje zaprtje hoškega obrata lakirnice. Takrat je sporočil, da se program presežnih delavcev nanaša na 90 zaposlenih, pri čemer naj bi nekaterim delo ponudili v njihovi graški tovarni.

Na zadnjem sestanku s sindikatom so predstavniki Magne predložili seznam 115 zaposlenih.

Sindikat namesto ponujenih dveh plač zahteva tri, za tiste, ki bi si službo našli še pred tem in bi zato dali odpoved sami, pa pričakujejo še eno dodatno plačo, saj podjetju tako ne bo treba plačati njihovega čakanja na delo. V Magni pogajanj glede odpravnin in programa presežnih delavcev do sklenitve dogovora ne komentirajo.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.