22:08, pet, 3. Maj

V Izraelu umrla dva otroka iz Slovenije, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake





V UKC Ljubljana so prejeli rezultate izrednega zunanjega strokovnega nadzora po smrti dveh otrok s prirojenimi srčnimi napakami na zdravljenju v Izraelu. “Ti kažejo in nas utrjujejo v prepričanju, da smo naredili vse prav in v najboljšem interesu otrok,” je v današnji izjavi dejal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

V Izraelu sta namreč poleti umrla dva otroka, ki sta bila tja poslana na zdravljenje zaradi težke oblike prirojene srčne napake.

Da nad odločitvami Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne bi bilo kakršne koli sence dvoma, je strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn tedaj v. d. strokovnega direktorja UKC Ljubljana Gregorju Norčiču predlagal, da odredi zunanji strokovni nadzor zdravljenja.

V komisijo so imenovali enega domačega in dva tuja strokovnjaka s področja kardiovaskularne kirurgije, otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Predmet nadzora so bili strokovnost, kakovost in varnost dela v UKC pri zdravljenju v omenjenem primeru, so ob odreditvi nadzora pojasnili v kliničnem centru. Danes pa je Pokorn dodatno pojasnil, da sta mnenje podala tuja strokovnjaka, sicer predstojnika oddelkov na klinikah v Gradcu in na Dunaju, domači strokovnjak pa pri sami izdelavi mnenja ni sodeloval, ampak je le koordiniral delo tujih presojevalcev.

Tuja strokovnjaka sta po Pokornovih besedah dobila kronologijo vseh odločitev, kompletno dokumentacijo z vsemi izvidi, postavila sta tudi nekaj dodatnih vprašanj, na katera so odgovorili. “Zaključno mnenje je, da so bile vse odločitve sprejete pravočasno, tako glede diagnostike kot glede zdravljenja,” je dejal.

Starši otrok so bili z izsledki ugotovitev seznanjeni že pred tedni, danes pa so imeli še en sestanek. “Mislim, da gre za nek postopek in da bo morda potreben še kak sestanek, vrata moje pisarne so odprta, če bodo želeli kakršnekoli informacije, jih bodo dobili,” je odziv staršev komentiral Pokorn.

Po njegovih besedah gre za hude srčne napake, kjer je vsak otrok, ki mu uspejo podaljšati življenje, medicinski čudež, kljub majhnim možnostim uspeha pa poskušajo za otroke v UKC Ljubljana narediti vse. “Nihče od nas, ki delamo tu, ni šel študirat, da bi mu pri delu umirali otroci. Seveda si ne moremo predstavljati, kako je za starše, ampak tudi mi smo kot starši in kot zdravstveni delavci prizadeti. Zato smo toliko bolj ‘odrešeni’, da je nadzor pokazal, da so bile odločitve pravočasne in pravilne,” je zatrdil Pokorn.

Pritrdil mu je generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, ki je staršem otrok znova izrekel sožalje in izrazil upanje, da bodo s tem mnenjem tako zdravstveni delavci kot starši lažje živeli. “Mi v prepričanju, da delamo dobro in da je to, kar delamo, prava smer, ampak bomo jutri poskušali biti še boljši. Za ostale pa, da ta analiza poda upanje za naprej, da je s tem, kar delamo, vredno nadaljevati in imeti zaupanje. Brez vašega zaupanja tudi ves naš trud ne more roditi uspehov,” je dejal Jug.

“Tu smo, da pomagamo, a ne uspemo vedno. Ko ne uspemo, je na nas, da natančno analiziramo vzroke za mogoče neoptimalno zdravljenje in to delamo zelo resno,” je zatrdil in zagotovil, da so “vse izpeljali korektno, maksimalno transparentno in tako bomo tudi nadaljevali”.

Sporočil je, da so zaključili tudi zunanji nadzor nad delom programa otroške srčne kirurgije, ki ga je odredila zdravniška zbornica, kjer sta sodelovala dva druga tuja strokovnjaka. “S tem vas bomo seznanili v začetku maja, ko bo zdravniška zbornica podala končno poročilo. Prva poročila, ki jih prejemamo, so zelo spodbudna in upam, da bomo lahko s tem dodatno pojasnili, kako trenutno deluje otroška srčna kirurgija v Ljubljani,” je še dodal Jug.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.