09:00, ned, 23. Jun

Potrdilo o napotitvi v karanteno se dobi tudi na spletni strani NIJZ in portalu eUprava

Po šestem protikoronskem zakonu, če bo ta sprejet, bo lahko osebo v karanteno poleg NIJZ in policije napotil tudi lečeči zdravnik. Z ministrstev za zdravje in javno upravo pa so danes sporočili, da lahko potrdila o karanteni posamezniki prejmejo po izpolnitvi obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava.

V karanteni, Slika je simbolična. Vir. Pixabay

Vlada v predlogu šestega paketa ukrepov v Zakonu o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 predvideva, da bo poleg epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na meji pa policije, za ustno napotitev v karanteno na domu pristojen tudi lečeči zdravnik. Karantena je odrejena denimo za tiste, ki so imeli tvegan stik z osebo, okuženo z novim koronavirusom, ali pa tiste, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav. NIJZ pa mora voditi evidenco izdanih karanten, pri čemer bo moral poleg osnovnih podatkov po šestem protikoronskem zakonu voditi še podatke o datumu začetka in konca karantene ter ustne napotitve.

Potrdilo o napotitvi v karanteno se dobi tudi na spletni strani NIJZ in portalu eUprava

Ker so lahko osebe po novem v karanteno napotene tudi ustno, so imeli mnogi delavci težave pri dokazovanju tega svojim delodajalcem. Potrdilo o napotitvi v karanteno lahko posamezniku izda NIJZ ali policija, tako po elektronski kot tudi navadni pošti. Od danes pa je postopek izdaje tovrstnega potrdila poenostavljen, potrdilo je mogoče pridobiti tudi z izpolnitvijo obrazca na spletni strani NIJZ ali portalu eUprava, in sicer z uporabo e-identitete ali brez nje. V primeru oddaje obrazca brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava. Obrazec lahko izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca, NIJZ pa mu na podlagi vnesenih podatkov potrdilo pošlje na elektronski naslov. Potrdilo je mogoče uporabiti kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem posameznik prejme tudi navodila o karanteni na domu.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo tudi protokol za obvladovanje širjenja okužbe z novim koronavirusom na delovnih mestih v času razglašene epidemije, ki je objavljen na spletni strani ministrstva za zdravje. Z njim želijo omogočiti, da bi delovni procesi kljub številnim omejitvam tekli čim bolj nemoteno.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.