12:45, pon, 29. Apr

V Kidričevem skoraj polovica proračuna za investicije





Občina Kidričevo namerava v letošnjem 11,5 milijona evrov vrednega proračunu polovico denarja nameniti za investicije. Načrtujejo za slabih devet milijonov evrov prihodkov, pri tem pa za nekatere projekte računajo na okoli 600.000 evrov iz državnih in evropskih virov. Preostanek bodo pokrili z zadolževanjem in ostankom denarja iz preteklih let.

Kot je razvidno in sprejetega proračuna, za modernizacijo cest letos namenjajo pol milijona evrov, ob tem bodo 50.000 evrov namenili gradnji pločnika ob regionalni cesti v Kungoti, 20.000 evrov pa za ureditev križišča v Spodnjih Jablanah.

Letos se zaključuje skoraj dva milijona evrov vredna obnova fekalne in meteorne kanalizacije skupaj z obnovo vodovodnega omrežja v Njivercah, nekaj denarja pa so namenili še za izdelavo projektne dokumentacije za obnovo povezovalnih vodov v sklopu celovite obnove vodovodnega sistema Spodnjega Podravja.

Za spodbujanje stanovanjske gradnje in vzdrževanje stanovanj so rezervirali 115.000 evrov, za nakup zemljišč pa še dodatnih 300.000 evrov.

Med največjimi investicijami na področju vzgoje in izobraževanja je trenutno gradnja dobre tri milijone evrov vrednega štirioddelčnega vrtca ob osnovni šoli v Lovrencu na Dravskem polju, ki bo zaključena letos.

Občina se namerava prijaviti na evropski razpis s projektom ureditve novega drevoreda med dvorcem Sternthal in domom upokojencev, prav tako želijo obnoviti obstoječi drevored med osnovno šolo v Kidričevem in železnico, za kar si skupaj obetajo 100.000 evrov.

Pripravljati začenjajo projektno dokumentacijo ureditve središča Lovrenca s telovadnico, pošto, gasilskim domom in trgovskim centrom, v teku pa je tudi priprava občinskega prostorskega načrta in investicijske dokumentacije za vzpostavitev intermodalnega terminala, za katerega si v prihodnjih letih prav tako obetajo evropski denar.

Še vedno je aktualno tudi načrtovanje gradnje namakalnega sistema, za katerega bodo začeli pripravo dokumentacije, analize in osnovnih izhodišč za pripravo projekta. Ker je kmetijsko ministrstvo takšne projekte vključilo tudi v sektorske strategije in osnutek novega programa razvoja podeželja, v katerem je za ta namen predvidenih 24 milijonov evrov, na občini menijo, da se morajo lotiti priprave projekta.

V pripravi je tudi izdelava projektne dokumentacije za ureditev okolice dvorca Sternthal. Gradbeno dovoljenje za rušitev pristave so že pridobili, na njenem mestu pa je predvidena postavitev replike taboriščne barake, v kateri bi uredili muzej, turistično pisarno in mladinska prenočišča.

Občina trenutno tudi pridobiva soglasja za vzpostavitev sončnih elektrarn na strehah osnovnih šol v Kidričevem in Cirkovcah, kidričevskem vrtcu in tamkajšnji športni dvorani. Kot pravijo na občini, morajo priključitev izvesti do konca leta.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.