06:56, pet, 19. Apr

V lekarnah se lahko dobi tudi obrazne maske za večkratno uporabo





V sedanji, izredni situaciji, ko se ves svet spopada z novim koronavirusom, se lekarne soočajo z velikimi težavami pri zadovoljevanju potreb ljudi po zaščitnih sredstvih, predvsem po osebnih maskah. Težave pa imajo tudi pri dobavi zdravil in sredstvih. Uvedli so tudi drugačen način dela s strankami, ki ne smejo več vstopati v lekarne, ampak zdravila prevzemajo pri okencih.

Obisk v lekarnah se je te dni povečal, hkrati pa veljajo za vse stranke in uslužbence tudi posebni preventivni ukrepi, pri katerih ne prihaja do stika med uslužbenci in strankami. Tako izpostavlja Marko Stamenković, lastnik lekarne Arnika Montana iz Nove vasi v Mariboru, da je večina lekarn prilagodila delovni čas po priporočilih lekarniške zbornice, da so ga torej skrajšali, saj se s tem zmanjša število kontaktov s strankami oziroma število obiskov v lekarni. “Delamo po principu čim manjše možne okužbe,” poudarja Stamenković, kar pa velja za vse lekarne.

V tem času je, situaciji primerno, največ povpraševanja po vitaminskih pripravkih, s katerimi si ljudje krepijo imunski sistem, ter po preventivnih, zaščitnih sredstvih, s katerimi ljudje skrbijo, da ne bi prišlo do okužbe s koronavirusom oziroma da bi to možnost čim bolj zmanjšali. Tako veliko sprašujejo po obraznih maskah, s katerimi bi si zaščitili usta in nos ter preprečili, da bi se s prsti prijemali za obraz. Znano je namreč, da se z dlanmi oziroma prsti velikokrat primemo za obraz, tudi nezavedno. Stamenković zaradi tega razlaga: “Obisk lekarn se je precej povečal. Iščejo se predvsem seveda protivirusni izdelki, zaščitni izdelki. V prvi vrsti so to seveda maske in pa razkužila.”

Ob vsej ponudbi so v tej lekarni po novem na voljo tudi obrazne maske Shield, ki so za večkratno uporabo in pralne v pralnem stroju. V lekarni Arnika Montana so jih naročili pri slovenskem proizvajalcu, tako da ob dobavi ni niti nepotrebnega čakanja na prevoz iz tujine. “Tako da smo zdaj zelo veseli, da bomo od današnjega dne imeli v ponudbi tudi pralne maske za večkratno uporabo,” pravi Stamenković. Maske se namreč lahko pere v pralnem stroju pri 30 stopinjah Celzija in nato zlika na 110 stopinj Celzija in s tem razkuži. Tako so takoj pripravljene na ponovno uporabo.

V lekarni imajo osebne maske Shield kot dodatno zaščito v boju proti koronavirusu. “Gre za dodatno zaščito, da človek ne gre s svojimi rokami proti odprtinam, kjer smo najbolj ogroženi, se pravi usta, nos in oči, in je že to dodatna prepreka, dodatna zaščita,” opisuje učinek obraznih mask Stamenković.

Vsekakor pa še vedno ostaja pomembno tudi dejstvo, da je lahko vsak posameznik v tej izredni situaciji ozaveščen in sam čim več naredi za svoje zdravje. Z redno telovadbo, dvigovanjem imunskega sistema, zdravim načinom življenja. In zaradi velike stopnje nalezljivosti novega koronavirusa poskrbi za ustrezno samozaščito.

 

(oglasno sporočilo)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.