23:45, tor, 23. Jul

V maju bo v Mariboru zaživela trgovina brez plastične embalaže

Po odlično sprejetih projektih, ki so prispevali k oživitvi Male tržnice na Kidričevem trgu v Mariboru in aktivnostih, ki jih Snaga na področju ozaveščanja odgovornega ravnanja z odpadki izvaja v različnih javnostih, smo se odločili, da združimo ti dve poti v projekt, ki se imenuje trgovina Eco Green Apple. Tako bo lokal na Mali tržnici dobil novega najemnika, Maribor pa prvo trgovino, v kateri bo mogoče kupovati izdelke brez plastične embalaže.

Da je odpadna embalaža odpadek, ki količinsko najhitreje raste in ki povzroča težave tudi v postopkih obdelave in predelave, komunalna javnost opozarja že dalj časa. Zato smo se tudi na tržnicah v preteklosti lotili različnih projektov, ki bi prispevali k manjši porabi embalaže, pa tudi k splošnemu zmanjšanju količin odpadkov, ki jih proizvajamo občanke in občani Maribora. Tako smo lansko jesen med prodajalce na tržnici brezplačno razdelili več kot 20 tisoč biološko razgradljivih vrečk, ki so nekoliko prijaznejše kot običajne plastične, na Mali tržnici smo ob izdatni podpori lokalnega prebivalstva in gonili sili projekta oživitve Male tržnice Pavline Japelj organizirali prodajo rabljenih stvari, v smislu trgovine ponovne uporabe, pripravili smo družinsko tekmovanje v ločevanju odpadkov in izvedli druge manjše projekte, vse s ciljem poudarjati tudi pomen odgovornega ravnanja z odpadki za čisto in zdravo okolje, ki si ga vsi prebivalci želimo.

Fotografija je simbolična, foto: Rifuzl

Prizadevanja bomo v maju nadgradili z otvoritvijo trgovine brez plastične embalaže. Prizadevanja za oživitev Male tržnice so namreč pritegnila pozornost socialnega podjetja Pupillam, ki je na dogodkih občasno sodelovalo z lastno mizo, na kateri so ponujali svoje izdelke, ki slovijo po svoji ekološki noti. V začetku tedna smo podpisali pogodbo o najemu poslovnega prostora na Mali tržnici, trgovina Eco Green Apple pa se bo odprla predvidoma v ponedeljek, 6. maja. V njej bodo ponujali vse, kar je že sedaj na voljo v njihovi spletni trgovini. Kupili boste lahko detergente za perilo, posodo in čiščenje na rinfuzo, izdelke iz ekološkega bombaža, pralne damske vložke, izdelke iz lesa – krtačke s kokosovimi ali agavinimi ščetinami za posodo, lesene krtačke za čiščenje stranišča, lesene glavnike, bambusove zobne ščetke, zobne kreme in ostale izdelke za ustno nego, slamice iz nerjavečega jekla, pa tudi izdelke iz ponovne uporabe. Dogovori o ponudbi prehrambenih izdelkov in kozmetike pa v tem trenutku še potekajo.

Fotografija je simbolična, foto: Rifuzl

Z otvoritvijo trgovine brez embalaže Eco Green Apple širimo seznam dobrih praks, ki so jih prinesla tvorna sodelovanja med različnimi akterji, ki jih tržnica povezuje – aktivnimi in angažiranimi prebivalci mestne četrti, Snage kot koncesionarja in Mestne občine Maribor kot lastnika. Premiki, ki so se v sprejemanju te tržnice zgodili v preteklem enem letu, so dokaz, da lahko stvari na bolje premaknemo le skupaj, zato tudi v drugih mestnih četrteh po vzoru mestne pristopamo k dogovorom o obuditvi tržnic, s poudarkom na dogodkih, ki pritegnejo kupce, s pomočjo katerih se lahko izboljša tudi sama ponudba na tržnicah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.