16:26, pon, 29. Apr

V Maribor prihaja kolo iz Transilvanije





Pokrajinski muzej Maribor je v času Evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2012 zasnoval projekt Museoeurope. Po gostovanju priznanih evropskih muzejev tokrat v Maribor prihaja kolo iz Romunskega kmečkega muzeja. Z njim želijo pokazati, kako je iznajdba kolesa pred 6000 leti vplivala in sooblikovala življenjski prostor od prazgodovine do danes.

IMG_3718_maribor_mestni_grad_big

Z razstavo Uporabna vrednost lesenega kolesa Pokrajinski muzej Maribor izpostavlja eno najstarejših obrti. Kolarska obrt predstavlja eno najpomembnejših gospodarskih panog in je tesno povezana z izdelavo prvih prevoznih sredstev, ki so služili predvsem trgovini in kmetijstvu, poudarjajo v muzeju.

Osrednji gostujoči predmet, ki dopolnjuje stalno razstavo kolarske obrti Pokrajinskega muzeja Maribor, prihaja iz Bukarešte. V uporabo je služil prebivalcem vasi Obirsia v pokrajini Hunedoara, širšem predelu multikulturne regije Transilvanije.

Kolo s premerom 97 centimetrov je sestavni del voza iz 20. stoletja. Sestavljeno je iz hrastovega lesa z dvema kovinskima krogoma, 12 prečkami in šestih obročev iz jesenovega lesa.

Hkrati z odprtjem razstave bodo v Pokrajinskem muzeju Maribor gostili tudi mednarodni strokovni simpozij, na katerem bodo razpravljali o različnih vidikih uporabne vrednosti lesenega kolesa s poudarkom na raziskovanju transporta, kmetijstva in različnih obrti, med katerimi izstopa kolarska obrt.

Razstava je rezultat projekta Museoeurope, s katerim se je Pokrajinski muzej Maribor vključil v program EPK 2012. Takrat so v Mariboru med drugim razstavili vojaško opremo iz graškega muzeja Joanneum, uniformo papeške švicarske garde iz Vatikana ter kipe bratov Straub iz Bavarskega muzeja iz Münchna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.