00:01, sob, 20. Apr

V mariborski Operi premierno Puccinijeva Lastovka

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes premierno uprizorila redko izvajano Puccinijevo opero Lastovka pod taktirko Simona Krečiča in v režiji Huga de Anne. V glavnih vlogah bosta sopranistka Sabina Cvilak in tenorist Max Jota kot francoska kurtizana Magda in idealistični mladenič Ruggero.

Nova premiera je eden od poklonov Opere in Baleta SNG Maribor ob stoletnici smrti italijanskega opernega skladatelja Giacoma Puccinija (1858-1924). Ob reprizah oper Manon Lescaut, Madama Butterfly in Turandot bo v letošnjem letu premierno uprizorila še Tosco, ki je na programu maja.

“Giacomo Puccini je bil izjemno priljubljen operni skladatelj že za časa svojega življenja, saj je na edinstven način združil lepoto in globok izraz melodije, bogato zvočno paleto orkestra ter napetost dramskega dogajanja. Praktično skoraj vsa njegova dela – z izjemo prvih dveh oper – sestavljajo železni repertoar večine svetovnih opernih hiš,” izpostavljajo v SNG Maribor.

Lastovka (La rondine), ki je bila sprva zamišljena kot opereta s praizvedbo na Dunaju, je manj znano delo iz skladateljevega zrelega obdobja, predvsem zaradi okoliščin, ki so vezane na njeno premiero. Italija in Avstrija sta se namreč med prvo svetovno vojno znašli na nasprotujočih straneh, kar je preprečilo dunajsko premiero, zato je opera svojo praizvedbo doživela v Monaku leta 1917.

Fascinantno delo

“Čeprav opera Lastovka dolgo časa ni našla mesta v repertoarjih opernih hiš, je fascinantno delo z obilico poskočnih valčkov, lahkotnostjo tona (zlasti v prvih dveh dejanjih) in romantično vizijo Pariza ter obmorskega juga Francije. Vsako od treh dejanj Lastovke evocira drugačen vidik francoskega življenja, pa tudi drugačen pogled na naravo ljubezni. Prvo dejanje je postavljeno v Magdin elegantni pariški salon, drugo se odvija v razvpitem, hrupnem plesišču sredi latinske četrti, tretje dejanje pa se dogaja na francoski rivieri v vili na obrobju Nice,” še navajajo v mariborskem gledališču.

Poleg Sabine Cvilak in Maxa Jote v glavnih vlogah bosta nastopila sopranistka Valentina Čuden in tenorist Martin Sušnik v vlogah Lisette in pesnika Prunierja. Nastopajo še Sebastijan Čelofiga, Marko Žaler, Marko Škofič, Maks Feguš, Martina Ledinek, Mojca Potrč, Dada Kladenik, Terezija Potočnik Škofič, Nina Hvalec, Renata Krajnc, Mihael Roškar, Nina Hvalec ter Simfonični orkester SNG Maribor in baletni ansambel.

Režiser, scenograf in kostumograf je Hugo de Ana, ki se je rodil v Buenos Airesu, kjer je diplomiral iz vizualnih umetnosti in kostumografije na umetniški akademiji Ernesta de la Corcove. Po diplomi je nekaj časa poučeval na Univerzi v Plati, a se je kmalu začel posvečati gledališču. Njegova gledališka kariera se je začela v Teatro Colon v Buenos Airesu, kjer je režiral vrsto oper, nato je deloval v čilski prestolnici Santiago de Chile. Kmalu se je s svojim prepoznavnim režijskim konceptom, ki izhaja iz spektakularne scenografije in posebne rabe odrske luči, uveljavil tudi v Evropi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.