00:54, pet, 26. Apr

V Mariboru 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije





Danes se v Lutkovnem gledališču Maribor začenja 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, na katerem se bodo zvrstile najboljše lutkovne predstave zadnjih dveh let. Bienale bo trajal vse do sobote, 14. septembra, ko bodo podelili nagrade najboljšim.

Festival organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor. Selekcijo je opravila Nika Leskovšek, ki je po ogledu 64 predstav v tekmovalni program uvrstila enajst predstav, v spremljevalni program pa še pet predstav. Predstave bo ocenjevala strokovna žirija: Kalle Nio, finski vizualni umetnik in režiser, Danijel Demšar, ilustrator, grafik, slikar in lutkar, ter Blaž Lukan, visokošolski učitelj za področje dramaturgije in scenske umetnosti na AGRFT Univerze v Ljubljani.

Sodelujoča predstava: Bela kamela. Vir: Lutkovno gledališče Maribor
Sodelujoča predstava: Bela kamela. Vir: Lutkovno gledališče Maribor

Danes zvečer bo na ogled predstava Džumbus, na kateri ob 20. uri pričakujejo tudi ministra za kulturo Zorana Pozniča in župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča. Ob 18. uri pa bodo odprli razstavo Danijela Demšarja, pred tem pa prikazali dve predstavi iz tekmovalnega programa: ob 17. uri Škrt škrt kra čof! in ob 19. uri Besede iz hiše Karlstein.

Festival sicer predstavlja izbor iz produkcije slovenskega lutkovnega gledališča in je osrednji nacionalni festival z nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti. Ponuja izmenjava znanj in izkušenj ter prikazuje najzanimivejše vsebine in nagradi najboljše stvaritve. Med festivalom bodo imeli tudi strokovni posvet Prostori lutkovnega raziskovanja v sodelovanju v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, pripravili pogovore o predstavah, ki jih bodo vodili udeleženci kritiško-novinarskega seminarja in serijo podcastov.

Na bienalu bo tudi predstava Martin Krpan. Vir: Lutkovno gledališče Ljubljana
Na bienalu bo tudi predstava Martin Krpan. Vir: Lutkovno gledališče Ljubljana

Zaključil se bo v soboto, 14. septembra, z gostujočo predstavo The Green (Kalle Nio, Finska) in podelitvijo nagrad festivala ter podelitvijo Pengovovih listin in Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo, ki jo prejmeta zakonca Varl.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.