10:14, pon, 29. Apr

V Mariboru akcija zbiranja odpadnih zdravil





V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov te dni v Mariboru poteka akcija ozaveščanja javnosti o pomenu pravilnega zbiranja in odstranjevanja odpadnih zdravil. Med drugim bodo na parkirišču pred stadionom Ljudski vrt postavili premično zbiralnico nevarnih odpadkov. Vsi občani, ki bodo tja prinesli odpadna zdravila, bodo prejeli majhno darilo.

foto:sta
foto:sta

Medobčinski urad za varstvo okolja in ohranjanje narave Mestne občine Maribor je kampanjo osveščanja občanov o pomenu pravilnega zbiranja odpadnih zdravil Kam gredo naša zdravila? začel marca ob svetovnem dnevu voda. Ta mesec jo nadaljuje v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki poteka ta teden.

V okviru akcije je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Gimnazijo in srednjo kemijsko šolo Ruše, javnim zavodom Mariborske lekarne Maribor ter zasebnimi lekarnami iz Maribora in okolice pripravila informacije za občane, ki bodo te dni obiskali lekarne.

Dijaki, smer farmacevtski tehnik, so danes tudi prisotni v lekarnah. Od 13.30 do 15.30 bodo obiskovalce lekarn povprašali o njihovem ravnanju z odpadnimi zdravili in jim povedali več o tej tematiki. Na parkirišču pred Ljudskim vrtom pa bo podjetje Snaga Maribor danes in v četrtek od 12. do 16. ure postavilo premično zbiralnico nevarnih odpadkov.

V Evropi je po navedbah pristojnih na mariborski občini v uporabi približno 3000 različnih farmacevtskih sredstev, kar nanese do 100.000 ton zaužitih zdravil na leto. V letu 2013 je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji izdanih več kot 17 milijonov receptov v vrednosti 451 milijonov evrov, številka pa se iz leta v leto še povečuje.

Velik delež predpisanih zdravil konča med odpadki. A zdravila, ki jih več ne potrebujemo, tudi če jim rok uporabnosti še ni potekel, je potrebno odložiti med nevarne odpadke. Zdravil ne smemo splakovati skozi straniščno školjko ali jih dajati med navadne gospodinjske odpadke. “Z napačnim ravnanjem namreč omogočamo zdravilom vstop v okolje, predvsem v tla in v podtalnico ter posledično v pitno vodo,” opozarjajo na mariborski občini.

Odpadna zdravila se sicer lahko odda v lekarnah, izvajalcu javne službe v zbirnih centrih ali premičnih zbiralnicah, specializiranih prodajalnah v posebne zabojnike in zbiralcu odpadnih zdravil ob kampanjah. Veterinarska zdravila sprejemajo v veterinarskih ambulantah ali v zbirnih centrih kot ostala zdravila. Sicer pa k zmanjšanju količine odpadnih zdravil najbolj prispevamo tako, da ne kopičimo zdravil na zalogo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.