11:18, pon, 29. Apr

V Mariboru bo spomladi zaživel MBajk





Mariborski župan Saša Arsenovič je danes z direktorjem podjetja Europlakat Markom Kolblom podpisal pogodbo za vzpostavitev sistema izposoje oziroma souporabe koles v tem mestu. Zagnali ga bodo predvidoma aprila prihodnje leto, prva ura vožnje pa bo za uporabnika brezplačna.

Po besedah župana je to nov korak k spreminjanju potovalnih navad in trajnostni mobilnosti v mestu. “Če odpiramo mesto za pešce, je treba omogočiti dostop brez avtomobila,” je povedal.

V prvi fazi je predvidena ureditev 20 postaj s skupno 400 ključavnicami oziroma 200 kolesi. Na posameznem mestu bo okoli 20 ključavnic in v osnovi deset koles.

Zaenkrat so postaje večinoma v mestnem središču. Po besedah predstavnika občinskega urada za komunalo Aleša Klinca so jih “skrbno izbrali glede na stanovanjske, izobraževalne in druge za mesto in mobilnost pomembne lokacije in ustanove”. “Namen sistema je, da se kolo izposoja večkrat dnevno za premagovanje krajših razdalj, ne za daljše razdalje, zato je prva ura izposoje za uporabnika brezplačna,” je dodal.

Po besedah župana bodo obseg sistema postopno širili, pri tem pa računajo tudi na donatorska sredstva. Prav tako bi radi v prihodnje nadgradili obstoječo kartico za vožnjo z mestnimi avtobusi v t.i. mestno kartico, ki jo bo po zgledu ljubljanske Urbane možno uporabljati za različne namene, tudi izposojo koles. Europlakat se je z omenjeno pogodbo še zavezal, da bo postavil 50 novih nadstrešnic avtobusnih postajališč.

Arsenovič upa, da bodo do konca leta vzpostavili vsaj 25 teh postaj

“Dolgoročno bomo morali priti v vse dele mesta, predvsem tam, kjer je veliko stanovanjske gradnje, saj želimo omogočiti ljudem, da lahko s tem kolesom pridejo v službo ali po opravkih,” je dejal.

Zaenkrat mreže niso mogli razširiti, saj je uporabna le, če med postajami ni več kot 400 metrov in je od parkirišča do cilja do 200 metrov, drugače se uporabnik ne odloči za to. “V Ljubljani so začeli s 30 postajami, danes jih imajo 80. Upam, da bomo tudi mi prišli vsaj do 50,” je povedal župan.

Koncesijsko pogodbo so podpisali za 15 let. “Vrednost pogodbe na letni ravni znaša 200.000 evrov, finančno pa se pokriva iz naslova oglaševanja na obstoječih oglasnih površinah,” je povedal Klinc. Občina mora poskrbeti za električne priključke in ostala gradbena dela, kar je ocenjeno na okoli 150.000 evrov. Prva dela na terenu se bodo po napovedih začela februarja.

Vzporedno občina po besedah župana odpravlja arhitektonske ovire in gradi kolesarske steze, načrtuje pa tudi smotrnejše ureditve motornega prometa. Tako bo t.i. železniški trikotnik postal multimodalno prometno vozlišče, Trg revolucije bo glavno vozlišče mestnega avtobusnega prometa, načrtujejo pa tudi nakup dveh manjših avtobusov, ki bosta stalno krožila med kliničnim centrom, glavno avtobusno postajo in nakupovalnim središčem Europark.

Kolesa so enaka kot v Ljubljani, kjer je Europlakat že leta 2011 vzpostavil sistem Bicikelj

Za uporabo je potrebna predhodna registracija na spletni strani mbajk.si, letna registracija znaša tri evre, ki je v obliki dobropisa. Po eni uri se izposoja zaračuna, cena na uro pa postopno narašča. “Tako želimo doseči, da je kolo izposojeno dejansko le takrat, ko se uporabnik vozi z njim. V Ljubljani je povprečna izposoja 18 minut,” je pojasnil Boštjan Berčan iz Europlakata.

Uporabniki si bodo kolesa lahko izposojali preko terminalov, ki bodo nameščeni na postajah, ali preko mobilne aplikacije, kjer bodo v vsakem trenutku na voljo tudi informacije o razpoložljivosti koles in ključavnic po posameznih postajah.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.