21:57, ned, 19. Maj

V Mariboru Festival iger





Maribor bo v prihodnjih dneh gostil Festival iger. Do 4. julija bodo na različnih prizoriščih potekala tekmovanja v najrazličnejših miselnih in namiznih igrah. Železničarski šahovski klub (ŽŠK) Maribor, ki je organizator, pričakuje okoli tisoč udeležencev iz različnih držav. Festivala se zato veselijo tudi lokalni gostinci in hotelirji.

Festival iger Foto: festival-iger.eu
Festival iger
Foto: festival-iger.eu

Tekmovanja se bodo zvrstila v več kot desetih igrah, s skupnim nagradnim skladom več kot 10.000 evrov. “S tem Slovenija pridobiva novo festivalsko dogajanje, obiskovalci pa možnost preizkusiti se v tekmovanju ob igranju najljubših družabnih in miselnih iger,” poudarjajo v ŽŠK Maribor.

Festival se bo začel danes popoldne na Trgu Leona Štuklja s svojevrstno šahovsko simultanko, ki jo bo igrala mladinska svetovna prvakinja v šahu Laura Unuk. Dogodek bosta popestrila mini turnir v igri Človek ne jezi se ter predstavitev hitrega sestavljanja Rubikove kocke.

Na srednji gradbeni šoli in gimnaziji bo v prihodnjih dneh potekal 19. Pirčev memorial v šahu. Gre za mednarodni šahovski turnir, na katerega je prijavljenih več kot 120 šahistov iz več kot desetih držav.

Na omenjeni šoli bosta tekli tudi odprti prvenstvi v sestavljanju Rubikove kocke in igri Človek ne jezi se, v centru Tkalka pa tekmovanje v remiju. Na sedežu ŽŠK Maribor se bodo tekmovalci pomerili v slovenski fantazijski igri Zlati goblin, na II. gimnaziji Maribor pa bosta potekali državno prvenstvo v hitrem branju in odprto državno prvenstvo v pomnjenju.

Zadnja dva dneva festivala bosta v znamenju iger s kartami, kot sta bridge in tarok, ter reševanja križank in sudoka.

Kot je povedal direktor festivala Matej Tomažin, takšen festival prirejajo prvič, in sicer z namenom, da popestrijo dogajanje okoli tradicionalnega Pirčevega šahovskega memoriala. “Ljudje se radi družimo in to smo želeli prenesti s šaha še na druge igre. Kot šahovski klub imamo izkušnje z organiziranjem številnih dogodkov, nenazadnje je Maribor pred leti gostil svetovno mladinsko šahovsko prvenstvo. To bi radi uspešno unovčili v novem projektu, ki je lahko spodbuden za turistični razvoj mesta,” je pojasnil.

Podrobnejši program najdete na povezavi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.