23:35, pon, 29. Apr

V Mariboru histeroskopska učna delavnica





V Mariboru se danes začenja dvodnevna mednarodna učna delavnica z neposrednim prenosom histeroskopskih operacij iz operacijskih dvoran. Histeroskopija sodi med manj invazivne endoskopske metode odkrivanja in zdravljenja nepravilnosti maternične votline, zaradi česar je prijaznejša za bolnice od klasičnih operacij.

Že peta mednarodna histeroskopska učna delavnica bo potekala do petka na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru pod pokroviteljstvom Evropske zveze za ginekološko endoskopijo (ESGE) in Evropske akademije za ginekološko kirurgijo (EAGS).

Na njej bodo domači in tuji strokovnjaki predavali o histeroskopskem odkrivanju in zdravljenju nepravilnosti maternične votline. Učno delavnico organizirata in vodita Branka Žegura, ki je prva v Sloveniji začela z ambulantno histeroskopijo, in Milan Reljič, ki ima velike zasluge za uveljavitev histeroskopskega načina operiranja v Mariboru in v Sloveniji.

“V posebno čast nam je, da nam bosta na učni delavnici svoje znanje iz histeroskopskih operacij predajala predsednik ESGE Rudi Campo iz Belgije in podpredsednik ESGE Vasilios Tanos s Cipra. Pričakujemo še udeležence iz Nizozemske, Belgije, Italije, Cipra, Poljske, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Albanije in Slovenije,” je v sporočilu za javnost navedla Žegura.

Prvi dan bodo potekala predavanja o možnostih zdravljenja, ki jih ponuja histeroskopija. Petkov del pa bo posvečen neposrednemu prenosu histeroskopskih operacij iz operacijskih dvoran mariborske klinike za ginekologijo ter učenju in treningu histeroskopskih operacij na posebnih modelih, ki posnemajo realno situacijo pri tem načinu operiranja. Operacije se bodo prenašale na veliko platno avditorija medicinske fakultete.

Za prenos operacij bodo po napovedih UKC Maribor uporabili najnovejšo telemedicinsko videokonferenčno tehnologijo, ki se v svetu vse bolj uveljavlja na področjih klinične prakse, konzultacij na daljavo in izobraževanja v medicini.

ginekologija
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.