08:55, pon, 29. Apr

V Mariboru Inštitut za športno medicino





V prostorih medicinske fakultete v Mariboru so danes odprli Inštitut za športno medicino, ki bo v prvi vrsti služil pedagoškemu in znanstveno-raziskovalnemu delu na področju medicine in športa. Prav tako se bo ukvarjal s kliničnim delom, v okviru katerega bodo vrhunski strokovnjaki z vrhunsko opremo nudili športnikom celovito medicinsko oskrbo.

getfoto2 (4)

Po besedah pobudnika in predstojnika inštituta Matjaža Vogrina gre za pomembno pridobitev na področju športne medicine. V Sloveniji se aktivno ukvarja s športom več kot 70.000 ljudi. Vrhunskih kategoriziranih športnikov je več kot 5500, letno pa je v Sloveniji opravljenih samo 1700 preventivnih pregledov športnikov, je izpostavil. Spomnil je tudi, da v državi ni referenčnih medicinskih ustanov in strokovnjakov, športniki pa so pri dostopu do zdravstvenih storitev v javni mreži obravnavani enako kot ostali državljani.

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru so s pedagoškim delom na področju medicine in športa začeli pred sedmimi leti v obliki katedre za športno medicino. Svoja prizadevanja v tej smeri so nadgradili z današnjim odprtjem Inštituta za športno medicino, za katerega je po besedah Vogrina že veliko zanimanja. Kot prvi je pogodbo o sodelovanju podpisal Nogometni klub Maribor, na področju preučevanja mišičnih poškodb pa želi z inštitutom sodelovati tudi FC Barcelona.

Ob pedagoškem in znanstveno-raziskovalnem delu se bo inštitut ukvarjal tudi s kliničnim delom. Oblikovali so skupine, ki bodo obravnavale posamezna področja, kot so športne poškodbe, športna kardiologija, kineziologija, prehrana v športu, psihologija športa in fizioterapija v športu. V vsaki izmed skupin bodo po besedah Vogrina delovali ugledni strokovnjaki, ki bodo izpolnjevali licenčne pogoje, ki jih oblikuje medicinska komisija Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

V prihodnje se želi inštitut akreditirati kot center medicinske odličnosti Mednarodne nogometne zveze (Fifa), kjer postopek že poteka. Za slovenske športnike pa bi radi pridobili koncesijo od države.

Med prednostmi Inštituta za športno medicino je Vogrin navedel tudi vrhunsko opremo, s katero se po njegovem vedenju ne more ponašati nobena druga ustanova v Sloveniji. Nekatere aparature so rezultat slovenskega znanja in slovenskih podjetij.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.