01:26, pet, 3. Maj

V Mariboru kmalu center domačih obrti





Spričo visoke brezposelnosti se vedno več ljudi zateka k lastni ustvarjalnosti in rokodelstvu. V mariborskem zavodu Art Mar, ki združuje ustvarjalce domače in umetnostne obrti, opažajo, da je za takšne izdelke vedno več povpraševanja tudi med kupci. Zato za sejmom in trgovino v Mariboru načrtujejo še odprtje centra slovenskih domačih obrti.

getfoto2

Da bi imeli težave z napolnitvijo takšnega centra, se ne bojijo. “Ustvarjalcev imamo ogromno. A nimajo možnosti, da se predstavijo javnosti,” je za STA povedala vodja projektov v Art Maru Zdenka Borak. “Hodimo v Gradec, pa v Benetke, pa v druga mesta in razmišljamo, zakaj nimamo tega v Mariboru. A ni nam treba kopirati. Imamo toliko ustvarjalnih ljudi, da bi lahko od drugod hodili nas kopirat,” meni.

Art Mar vsako drugo soboto v mesecu prireja tržnico na Grajskem trgu, kjer lahko ustvarjalci prodajajo svoje izdelke. Doslej se je vsaj enkrat na tem sejmu predstavilo okoli 400 ustvarjalcev. Med njimi so številni iz Maribora in okolice. “Imamo zelo dobre rokodelce. Takšnih, ki se ukvarjajo s starimi slovenskimi domačimi obrtmi, kot je izdelovanje keramike, obdelovanje kovin, pletenje iz šib, leseni izdelki,” je pojasnila Borakova.

Povezovanje je za te rokodelce ključnega pomena, saj so večinoma starejše generacije in niso vajeni sodobnih tržnih in marketinških prijemov. Pri mlajših ustvarjalcih pa Borakova opaža, da imajo kljub razmeroma visoki izobrazbi premalo znanja s področja računovodstva in trženja. “Imajo dobre ideje in izdelujejo odlične izdelke, nimajo pa časa in znanja, kako z njimi stopiti v svet,” je pojasnila.

Ker je tržnica, ki jo prirejajo od decembra 2012, v javnosti naletela na zelo dober odziv, so sodelovanje razširili še na stalno prodajno mesto. V sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor Pohorje so pred nekaj tedni odprli trgovino na Gosposki ulici, kjer prodajajo izdelke pridruženih ustvarjalcev.

Pred dnevi so zagnali socialno podjetje Art Les, kjer izdelujejo in prodajajo izdelke iz lesenih palet in drugega odpadnega lesa. Ideja zanj se jim je porodila ob velikem zanimanju strank za pohištvo v omenjeni trgovini, mizarska delavnica pa je prinesla zaposlitev treh prej dolgotrajno brezposelnih.

Letos si želijo v Mariboru odpreti tudi center, kjer bi se dalo naučiti starih slovenskih domačih obrti. “Vsak ima vsaj nekaj kreativnosti v sebi. A večina se nima možnosti sploh preizkusiti in ne ve, na koga naj se obrne,” je prepričana Borakova. Na takšen način bi tudi zagotovili, da stara rokodelska znanja ne utonejo v pozabo.

Dolgoročno bi radi postavili tudi stalno tržnico unikatnih izdelkov, kjer bi ustvarjalcem lahko nudili cenejši najem stojnic in boljšo zaščito pred vremenskimi vplivi, kupcem pa večjo ponudbo. Takšen prostor bi bil po mnenju Borakove zagotovo pomemben člen v turistični promociji mesta in oživljanju starega mestnega jedra. “Na takšnih tržnicah se čuti utrip mesta, v tujini takšni prostori narekujejo dogajanje v mestu. Maribor to potrebuje,” je prepričana Borakova.

Kot rečeno, tržnico zaenkrat prirejajo vsako drugo soboto v mesecu, vsak dan pa le v času Festivala Lent ter božično-novoletnih praznikov. “V slabih dveh letih, odkar delujemo, smo opazili vedno večji obisk in vedno več zanimanja za ročna dela, tako s strani kupcev kot ustvarjalcev,” je povedala. Na takšen način se po njenih besedah da tudi preživeti. “Tisti, ki imajo malo podjetniške žilice, lahko uspejo. Ljudje vedno bolj cenijo unikate in so za to pripravljeni odšteti tudi potreben denar. Sicer pa so skoraj vsi presenečeni, da izdelki niso tako dragi, kot so sprva pričakovali.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.