13:30, sre, 1. Maj

V Mariboru kmalu novi onkološki oddelek





V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so lani zgradili nov oddelek za onkologijo in radioterapijo. Do konca tega leta naj bi ga tudi opremili in zatem začeli sprejemati bolnike. Tako se bolnikom z rakom iz severovzhodne Slovenije ne bo več treba voziti na obsevanja v Ljubljano.

ukc maribor

Celotna vrednost projekta novega onkološkega oddelka, ki se bo nahajal v neposredni bližini klinike za kirurgijo, znaša dobrih 35 milijonov evrov. Za gradnjo objekta s podzemnim hodnikom so predvideli 19,5 milijona evrov, ostalo naj bi šlo za opremo.

Dve obsevalni napravi za zdravljenje malignih rakastih obolenj so nabavili s pomočjo donacije Švice in ju že namestili v nove prostore. Tu naj bi obravnavali okoli 800 bolnikov letno. “V najkrajšem času pričakujemo tudi namestitev petCT-aparature in preostale opreme, ki je potrebna za to, da bi center konec tega leta ali v začetku prihodnjega leta začel delovati v celoti,” je pred dnevi ob obisku veleposlanika Švice v Sloveniji Roberta Reicha povedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec.

“To je razvojni projekt Republike Slovenije, ki je bil iniciran že leta 2006,” je dodal. Takrat so bili v Mariboru predvideni trije novi projekti s področja zdravstva, poleg onkološkega oddelka še medicinska fakulteta, ki je že končana, in urgentni center, ki se še gradi.

Za nov onkološki oddelek je treba ustrezno usposobiti kader, prišlo pa naj bi tudi do sto dodatnih zaposlitev. “To zaposlovanje bo postopno,” je pojasnil Pivec. Nekateri zdravniki za kemoterapijo so že izšolani in že delujejo po drugih oddelkih UKC Maribor. Do 70 odstotkov pa naj bi kadre popolnili v začetku prihodnjega leta.

Zdravljenje onkoloških bolnikov je sestavljeno iz treh delov. V Mariboru sta bili doslej že na voljo kirurška onkologija in delno kemoterapija, a razdeljena po različnih oddelkih. Ni pa bilo še radioterapije, ki bo mogoča šele po odprtju onkološkega oddelka. “V tem oddelku bomo skoncentrirali vso onkološko terapijo, ki ni kirurška. Ta bo namreč ostala po posameznih specialnostih in posameznih oddelkih,” je pojasnil Pivec in takšno rešitev označil za najbolj racionalno.

Določene bolnike bo treba še vedno voziti v Onkološki inštitut v Ljubljani. “Za nekatera zelo specialna maligna obolenja, ki so redka, bo še vedno potrebna pot v Ljubljano. Kar se tiče rutinskih posegov, za področje prebavnega trakta, dihalnega aparata, raka dojk in teh pogostejših malignih obolenj, pa bo vso zdravljenje v Mariboru,” je povedal Pivec.

Mariborski onkološki center bo pokrival severovzhod Slovenije, ki na sekundarnem zdravstvenem nivoju zajema okoli 400.000, v terciarnem pa do 800.000 ljudi. V UKC Maribor letno sprejmejo več kot 5000 bolnikov z rakom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.