03:50, sob, 4. Maj

V Mariboru krepili gospodarske in kulturne stike z Novim Sadom





Maribor je danes obiskal župan Novega Sada Miloš Vučević, ki se je sestal z županom Andrejem Fištravcem in vodstvom Štajerske gospodarske zbornice. Sestanku obeh županov se je na kratko pridružil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Vsi skupaj so poudarjali tudi prihodnje okrepljeno gospodarsko sodelovanje.

delegacija iz Novega sada v mariboru (1)

Novi Sad namerava po besedah Vučevića svojo močno kulturno prisotnost, ki jim jo je v veliki meri prinesel festival Exit, unovčiti v kandidaturi za naziv EPK 2021. To je bil tudi pomemben del njihovega obiska v Mariboru, saj so s predstavniki mariborske občine izmenjali izkušnje pri projektu, ki ga je Maribor izvedel leta 2012.

Kot je po srečanju povedal Fištravec, ste se z gostom pogovarjala zelo konkretno, tako da po sestanku z županom Beograda Sinišo Malijem prejšnji mesec v Beogradu nadaljuje povezovanje s Srbijo. “Dogovorili smo se, da bomo Novi Sad pri njihovi kandidaturi za EPK tudi formalno podprli,” je dejal Fištravec in poudaril, da skupne želje o medsebojnem podpiranju zahtevajo širše povezovanje v regiji.

Minister Žmavc je poudaril, da sta obe mesti velika igralca regije predvsem na kulturnem in gospodarskem področju. Ob tem je dodal, da je prihodnost Evrope povezovanje regij in sodelovanje, kar mora podpreti tudi vlada.

Na sestanku so govorili tudi o gospodarskem povezovanju regije in izmenjavi komunalnega “know-howa” Maribora Novemu Sadu. Na osnovi slednjega želijo vzpostaviti tudi sodelovanje javnih podjetij obeh mest.

Pozneje je delegacijo iz Vojvodine sprejel tudi predsednik Štajerske gospodarske zbornice Roman Glaser, s katerim so prav tako govorili o možnostih nadaljnjega, poglobljenega sodelovanja na gospodarskem in kulturnem področju. V ospredju je bilo predvsem iskanje možnosti skupnih poti, čezmejnih projektov in črpanja evropskih sredstev v aktualni finančni perspektivi.

Novosadski župan je izpostavil predvsem nujnost, da se gospodarski zbornici obeh mest tesneje povežeta, saj lahko vplivata pri mreženju in povezovanju kmetijstva, gospodarstva in turizma.

Glaser je spomnil, da s kolegi iz Novega Sada že doslej sodelujejo, a so možnosti za krepitev velike. Štajerska gospodarska zbornica je v Novi Sad že doslej pripeljala različne štajerske gospodarstvenike, tudi v naslednjem letu bodo prisotni na tamkajšnjem kmetijskem sejmu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.