23:58, čet, 20. Jun

V Mariboru mednarodna konferenca o superkritičnih tekočinah

Mariborska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo danes gosti mednarodno konferenco o superkritičnih tekočinah (EMSF) 2024, ki se je udeležuje več kot 150 znanstvenikov oziroma strokovnjakov iz vsega sveta in sodijo v svetovni vrh na področju kemijskega inženirstva. Tradicionalni dogodek letos sicer obeležuje 20-letnico.

Evropsko srečanje o nadkritičnih tekočinah, ki ga letos prvič skupaj organizirata Mednarodno združenje za napredek nadkritičnih tekočin in delovna skupina Visokotlačna procesna tehnologija, je pomemben dogodek na področju pod in nadkritičnih tekočin in visokotlačnih tehnologij, letos pa prvič poteka v sodelovanju z Evropsko zvezo za kemijsko inženirstvo (EFCE). Tokratni izdaji predseduje akademik Željko Knez, redni profesor mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Konferenca EMSF 2024

Kot so sporočili organizatorji, se osrednja tema konference EMSF 2024 osredotoča na najnovejše raziskave, razvoj in uporabo na področju nadkritičnih tekočin in visokotlačnih tehnologij. To vključuje napredek na področju temeljnega razumevanja in praktične uporabe v različnih panogah.

Program konference pokriva širok spekter tem, vključno s temeljnimi lastnostmi in obnašanjem nadkritičnih tekočin, uporabo v farmaciji, kozmetiki, predelavi hrane in nutracevtikih, okoljskimi aplikacijami ter napredkom na področju operativne opreme in merilnih tehnik za preučevanje nadkritičnih tekočin.

Konference se udeležuje več kot 150 znanstvenikov, priznanih raziskovalcev in vodilnih strokovnjakov v industriji, ki spadajo v sam svetovni vrh na področju kemijskega inženirstva. Prihajajo iz ZDA, Kanade, Japonske, Francije, Španije, UK, Irske, Nemčije, Portugalske, Koreje, Litve, Turčije, Brazilije, Madžarske, Italije, Poljske, Srbije in Albanije ter bodo z uvodnimi nagovori podali vpogled v najnovejše trende, izzive in priložnosti na tem področju.

Nadkritična tekočina je stanje snovi nad kritično točko, ko plinasto in kapljevinsko agregatno stanje ne obstajata več. Takšne snovi imajo nekatere lastnosti podobne plinom, druge kapljevinam, pogosto jih uporabijo za ekstrakcijo snovi, saj so zaradi visoke topnosti v njih izkoristki precej visoki. Ob tem je mogoče z majhno spremembo tlaka tako tekočino spremeniti v plin, kar je učinkovita metoda za hitro odstranitev topila. V industriji najpogosteje uporabljajo nadkritični ogljikov dioksid, med drugim tudi za dekofeinizacijo kave, ekstrakcijo eteričnih olj in hmelja pri proizvodnji piva.

Uporabljajo jih tudi pri tvorbi nanodelcev, pri kemičnem čiščenju, v toplotnih črpalkah, pri uravnavanju pogojev kemijskih reakcij ali proizvodnji biodizla. Vedno širšo uporabo nakazujejo tudi reaktorji, hlajeni s superkritično vodo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.