18:22, sob, 4. Maj

V Mariboru načrtujejo obnovo Sodnega stolpa





Mestna občina Maribor namerava v primeru, da bo uspešna na mednarodnem razpisu, obnoviti Sodni stolp na Lentu. Nedaleč stran, ob nedavno obnovljenem minoritskem samostanu, ki nudi streho Lutkovnemu gledališču Maribor, pa namerava postaviti še vinogradniški muzej, s čimer želi zaokrožiti promocijo vinogradniške dediščine mesta.

Sodni stolp Foto: STA
Sodni stolp
Foto: STA

Mestni svet je ta teden sprejel pripravljeno dokumentacijo za oba projekta, nadaljnji koraki pa so odvisni od uspešnosti na razpisih čezmejnega sodelovanja, saj občina sama nima denarja, da bi lahko pokrila celotni investiciji.

Sodni stolp je srednjeveški obrambni stolp, ki stoji na obrežju Drave in je nekoč utrjeval jugozahodni vogal mestnega obzidja. V osnovi izvira iz začetka 14. stoletja, nazadnje pa je bil obnovljen sredi 20. stoletja. V trenutnem stanju je večinoma prazen, le v poletnih mesecih, predvsem v času Festivala Lent, ga uporablja Narodni dom Maribor za manjše koncerte, filmske projekcije ali gledališke predstave.

Z obnovo, pri kateri bi sodelovala tudi Univerza v Mariboru, želijo ta kulturno-zgodovinski spomenik po besedah Teobalda Pajnika iz občinske projektne pisarne preoblikovati v center za kulturne in kreativne industrije, ki bi bil hkrati osrednje prizorišče v ponazoritvah srednjeveških dogodkov, med drugim čarovniških procesov, po katerih se stolp tudi imenuje. Investicijo ocenjujejo na nekaj manj kot pol milijona evrov.

Podobno je ocenjena načrtovana vzpostavitev vinogradniškega muzeja na Lentu. Tega bi postavili v sedaj propadajoči hiši na Vojašniškem trgu. Stavba, zgrajena v 17. stoletju, je v lasti občine in ni pod spomeniškim varstvom, njena obnova pa je smiselna predvsem iz vidika dokončnega celovitega urejanja tega dela starega mestnega jedra.

V obnovljeni stavbi nameravajo vzpostaviti muzejsko zbirko vinarstva in vinogradništva ter vpeljati vrsto vinsko-kulinaričnih prireditev v povezavi s Hišo Stare trte nedaleč stran. “Smo sredi vinogradniškega okolja, z bogato tradicijo na tem področju, nenazadnje najstarejšo trto na svetu, zato bi bilo kaj takega zelo dobrodošlo,” je povedal Pajnik.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.