11:16, pon, 29. Apr

V Mariboru nagrade ob sklepu bienala lutkovnih ustvarjalcev





V Lutkovnem gledališču Maribor se je v nedeljo 13. septembra s podelitvijo nagrad zaključil 8. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki predstavlja jagodni izbor prejšnjih dveh sezon slovenskega lutkovnega gledališča. Na zaključni prireditvi sta zbrane nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in mariborski župan Andrej Fištravec.

foto: Boštjan Lah, SGM
foto: Boštjan Lah, SGM

Selektor Uroš Trefalt je v tekmovalni program uvrstil devet predstav, med katerimi prevladujejo predstave iz obeh glavnih lutkovnih ustanov v Ljubljani in Mariboru.

Lutkovno gledališče Ljubljana je nastopalo s predstavo Račka, Smrt in tulipan ter koprodukcijami Krabat, Ostržek in Turlututu, Lutkovno gledališče Maribor pa s Časoskopom, Spakami in Malim modrim in malim rumenim. Gledališče AEIOU je bilo zastopano z uprizoritvijo Srce in popek, Lutkovno gledališče Zapik pa s projektom V deželi prstnih lutk. Obe predstavi sta nastali v koprodukciji s Hišo otrok in umetnosti.

Zmagovalce je izbrala mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetniški direktor britanske organizacije Puppet Animation Scotland Simon Hart, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran in izredna profesorica za področje scenografije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Jasna Vastl.

Podelitvi nagrad je sledila gostujoča predstava Tutu v režiji Marie Raemakers in Roba Logisterja. Mednarodno uveljavljena skupina Lichtbende ustvarja sodobne gledališke predstave s projekcijami laterne magice, predhodnice filmskega projektorja, v kombinaciji z živo odigrano glasbo, s čimer zlepi gledališče, likovno umetnost in glasbo v svojstveno celoto, blizu filmski umetnosti na njenem začetku.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prireja Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU). Gre za osrednji lutkovni festival v Sloveniji, ki predstavlja prerez slovenske lutkovne ustvarjalnosti zadnjih dveh let.

Vir: STA

foto: Boštjan Lah, SGM
foto: Boštjan Lah, SGM

Dopolnjeno: danes, 14.9.2015 ob 10.00

Najboljša lutkovna predstava zadnjih dveh sezon je predstava Časoskop, ki je nastala je produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor.

S predstvo Časoskop je že tretjič zapored prejemnik najvišje nagrade, nagrade za najboljšo uprizoritev – grand prix na bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor. Leta 2013 je grand prix prejela predstava Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. (prav tako režiserja Matije Solceta), 2011 pa predstava Meso ali Razodetje (režiserja Jerneja Lorencija), obe v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor.

foto: Boštjan Lah, SGM
foto: Boštjan Lah, SGM

Nagrade 8. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije:
Nagrada za najboljšo uprizoritev – grand prix
Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor

Nagrada za najboljšo režijo
Matija Solce za predstavo Časoskop v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Mednarodnega centra lutkovne umetnosti MCLU Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor
nagrada za igro in animacijo
Asja Kahrimanović v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana

Nagrada za igro in animacijo
Polonca Kores v predstavi Račka, Smrt in tulipan Lutkovnega gledališča Ljubljana

Nagrada za likovno podobo
Federica Ferrari za predstavo Račka, Smrt in tulipan v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana

Nagrada za glasbo
Mitja Vrhovnik Smrekar za predstavi Račka, Smrt in tulipan (Lutkovno gledališče Ljubljana) in Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana in UD Konj)

Nagrada za predelavo kompleksnosti teme v enostavno, enovito in duhovito gledališko celoto
AEIOU gledališče za dojenčke in malčke za predstavo Srce in popek (AEIOU gledališče za dojenčke in malčke, Hiša otrok in umetnosti)

Nagrada za izvirno vizualno adaptacijo slikanice
ustvarjalna ekipa predstave mali modri in mali rumeni v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor

Posebna nagrada po presoji žirije
Miha Arh za animacijo Brljava v predstavi Ostržek (Lutkovno gledališče Ljubljana, UD Konj)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.