19:15, tor, 7. Maj

V Mariboru narašča število pomoči potrebnih





V Mariboru so stiske družin, starejših, bolnih, invalidov in drugih marginalnih skupin vse večje, opozarjajo na Nadškofijski karitas Maribor, ki danes obeležuje 25 let delovanja. Letos so nudili pomoč v hrani več kot 3000 družinam in posameznikom, izdali skoraj 1500 paketov oblačil in obutve ter ugodno rešili skoraj 450 prošenj za finančno pomoč.

socialno

Skupna razdeljena pomoč za vse programe Nadškofijske karitas Maribor v letošnjem letu zaenkrat znaša nekaj več kot 371.000 evrov. “Žal pa vsem ne moremo pomagati, kot bi želeli, saj imamo omejene vire,” je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Branko Maček.

Nadškofijska karitas Maribor je bila ustanovljena 12. oktobra 1990 in združuje 92 župnijskih karitas, kjer v njih deluje 1325 ljudi, večinoma prostovoljcev. Ti so lani opravili 82.830 ur prostovoljnega dela in z različnimi oblikami humanitarne in socialne pomoči pomagali okoli 25.000 ljudem v stiski.

“Karitas je že od vsega začetka tista, ki obravnava človeka celostno. Stiske namreč niso le materialne ampak tudi duševne,” je ob obletnici izpostavil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. “Njen cilj je pomoč človeku, a ne tako, da bo postal odvisen od te pomoči, ampak da se bo postavil na lastne noge in tudi sam postal solidaren,” je dodal.

karitas maribor

Poleg nudenja pomoči v hrani, oblačilih, obutvi ali denarju Nadškofijska karitas izvaja tudi različne socialno-varstvene programe. V sprejemališču za brezdomce v Mariboru dnevno sprejmejo okoli 40 ljudi, v zavetišču za brezdomce prespi do 28 ljudi. V ambulanti za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja je 40 zdravnikov prostovoljcev doslej pomagalo skoraj 330 bolnikom, v ljudski kuhinji vsak dan nudijo topel obrok 50 ljudem.

Skupno število prejemnikov pomoči Nadškofijske karitas Maribor se v zadnjih štirih letih giblje okoli 12.000. V zadnjem času narašča povpraševanje predvsem po hrani, oblačilih in obutvi, veliko pa je tudi težav pri plačevanju osnovnih življenjskih stroškov. Po Mačkovih ocenah je vsako leto približno 15 odstotkov več ljudi, ki prvič potrkajo na njihova vrata.

Nadškofijska karitas Maribor je po besedah mariborskega podžupana Zdravka Luketiča in direktorice Centra za socialno delo Maribor Marjane Bravc skupaj z Rdečim križem Maribor nepogrešljiv člen v lajšanju stiske najšibkejših v družbi. Kot je izpostavil predsednik mariborskega Rdečega križa Alojz Kovačič, organizaciji odlično sodelujeta. “Drznil bi si celo reči, da je sodelovanje v naši lokalni skupnosti na najvišjem nivoju v Sloveniji,” je dejal in spomnil, da je v Mariboru edino skladišče humanitarne pomoči v Sloveniji, kjer sta Karitas in Rdeči križ na istem mestu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.