21:32, čet, 2. Maj

V Mariboru nastala Nova ljudska stranka Slovenije





Županova lista nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja je na današnjem kongresu v Mariboru dobila novo ime in se tako podala na pot državne politike. Novo ljudsko stranko bo še naprej vodil dosedanji predsednik Željko Vogrin, Kangler, ki se že na naslednjih volitvah želi vrniti v državni zbor, pa je prevzel vodenje programskega sveta.

Kot je povedal Vogrin, so se za preimenovanje odločili, ker so doslej delovali le na lokalni ravni, zdaj pa se nameravajo aktivno vključiti v slovensko politiko. Ob tem je dejal, da so se za preimenovanje prav na današnji dan odločili zato, ker je bila 12. maja pred štirimi leti ustanovljena Županova lista.

Vogrin: Datum nima nič opraviti z SLS-om

Izbrani datum je zato po njegovem zgolj naključje in nima nič opraviti z dejstvom, da SLS danes prav danes obeležuje 28 let od rojstva Slovenske kmečke zveze, predhodnice današnje SLS, stranke, iz katere so Kanglerja po dogajanju v Mariboru, ki ga je odneslo z županskega stolčka in ga preselilo v sodne dvorane, izključili v času predsednika Radovana Žerjava.

Kongres Nove ljudske stranke Slovenije

Stranka namerava po njegovih besedah dati poudarek predvsem gospodarstvu, socialnim zadevam, davčni politiki, saj država, kot je dejal Vogrin, gospodarsko tone, napredka pa ni videti. Ne strinjajo se tudi z aktualno zavrnitvijo referendumskih pobud s strani delavcev migrantov, ki po njegovem mnenju kot pravniku ni najbolj modra odločitev predsednika državnega zbora.

Željko Vogrin bo na čelu stranke najmanj do naslednjega volilnega kongresa, ki pa bo šele leta 2018.

Sicer pa Vogrin ostaja na predsedniškem položaju, saj danes ni potekal volilni kongres. Na tem mestu bo tako ostal vsaj do naslednjega volilnega kongresa, ki bo šele leta 2018, potem pa bo volja članov stranke pokazala, kako naprej.

Kongres Nove ljudske stranke Slovenije

Kangler tudi na današnjem kongresu ni mogel mimo svojih sodnih zadev, zaradi katerih za zdaj tudi ni prevzel vodenja stranke. Spomnil je, da naj bi sodnik v medtem že razveljavljeni sodbi v zadevi Ježovita med drugim dejal, da je nevaren za slovensko politiko, zato ga je potrebno poslati v zapor.

“Vendar se ne oziram nazaj, pač pa v prihodnost. Predvsem me skrbi prihodnost države in državljanov Slovenije,” je dejal Kangler, ki v polni dvorani hotela City vidi tudi odziv ljudi na sedanje stanje.

Predsedniku vlade Miru Cerarju, ki naj bi po njegovem zanemarjal malega človeka, je javno sporočil, da njegovo stranko zanima prav mali človek, torej tisti, ki je leta 1992 zagotovil, da se je Slovenija osamosvojila.

Angažma na državni ravni

S preimenovanjem stranke se želijo angažirati na državni ravni ter se aktivno vključiti v državnozborske volitve, za zdaj pa še ostajajo odprti dogovori glede morebitnih nadaljnjih povezovanj v slovenskem političnem prostoru. Nikogar ne izključujejo, saj so za dialog, s katerim je potrebno v Sloveniji začeti reševati težave ter preseči delitev na leve in desne.

Kangler je tudi zavrnil obtožbe s strani SLS na račun njihove izbire imena, predsednika SLS Marka Zidanška pa je pozval, naj se, če mu je mar za pravno državo in pravni red v njej, z njimi pogovarja in išče dialog.

Ob tem je še dodal, da bo sam za zdaj vodil programski svet, saj je Vogrin dober predsednik stranke z nekaj izkušnjami v lokalni politiki in vodenjem mariborske upravne enote in ni zadržkov glede tega, da še naprej ostane na čelu stranke.

Na kongresu tudi Pukšič, Rozman in Peče

Na današnjem kongresu se je zbralo okoli 200 ljudi, med katerimi je bilo tudi nekaj znanih imen, večinoma iz minulega političnega obdobja. Prišla sta nekdanja poslanca SLS Franc Pukšič, ki ni napovedal prestopa, pač pa je pozval k povezovanju s SLS, in Gvido Kres, nekdanji rektor mariborske univerze Ivan Rozman, pa tudi nekdanji poslanec Sašo Peče. Slednji je prav tako prišel le podpret nekdanjega poslanskega kolega, sicer pa namerava ostati na čelu stranke Lipa.

VIR: STA

 

Sicer pa smo s Francem Kanglerjem o “novi” stranki in načrtih z njo pred kratkim spregovorili tudi za naš portal:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.