23:19, sre, 21. Feb

V Mariboru nov poskus sprejemanja letošnjega proračuna občine

Mariborski mestni svetniki se bodo danes popoldne sešli na izredni seji, na kateri bo župan Saša Arsenovič po neuspešnem poskusu pred dvema tednoma ponovno poskušal doseči potrditev predloga letošnjega proračuna občine. Ta je zastavljen v višini 168,9 milijona evrov, kar je primerljivo z realizacijo lanskega proračuna.

Medtem ko je lanski proračun mariborske občine ob sprejemanju skupno znašal skoraj 195 milijonov evrov, so letos prihodki po predlogu mestne uprave načrtovani v višini 143,8 milijona evrov, zadolževanje v višini tri milijone evrov, od lani pa bodo prenesli 22,1 milijona evrov. Lanski proračun je bil na koncu realiziran v višini 166,7 milijona evrov.

V drugi obravnavi na seji pred dvema tednoma je po vrsti usklajevanj med mestno upravo in svetniškimi skupinami že kazalo, da bo predlog letošnjega proračuna dobil večinsko podporo mestnega sveta, a je SDS presenetil s predlogom za preložitev glasovanja, češ da si vzamejo še 14 dni za premislek in ugotovitev morebitnih dodatnih finančnih rezerv. Predlog so med drugim podprli v svetniških skupinah Gibanja Svoboda, LPR in Stranki mladih – Zeleni Evrope. Po drugi strani so v NSi, SD in Arsenovičevi listi ocenili, da gre le za zavlačevanje, kakršnemu so bili priča že lani in je občino spravilo v velike težave.

Že pred tem so mestni svetniki zavrnili predlagano zvišanje položnic za vrtce, medtem ko je predlog uvedbe plačljivega parkiranja ob sobotah umaknil sam župan. Omenjeni podražitvi naj bi bili sicer namenjeni pridobitvi nujno potrebnih prihodkov v proračun za vzdrževanje vrtcev in cest.

Občinska blagajna je pod velikim pritiskom zaradi izvajanja vrste finančno zelo zahtevnih projektov, kot sta obnova Lenta in izgradnja Centra Rotovž, po navedbah župana pa je največja težava vedno večji razkorak med stroški obveznih nalog in prejetimi državnimi sredstvi v ta namen. Na drugi strani opozicija očita županu, da pri porabi javnega denarja nima ustreznih prioritet. Napetosti so se dodatno zaostrile po tistem, ko je Arsenovič vložil tožbo zoper mestni svet zaradi prenosa ustanoviteljskih pravic v javnem holdingu.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *