09:52, sob, 4. Maj

V Mariboru o zaščiti medonosnih čebel v Evropi





Ministrstvo za kmetijstvo in okolje danes v Mariboru gosti ministrsko konferenco, na kateri predstavniki evropskih držav razpravljajo o zaščiti medonosnih čebel v Evropi. Po besedah ministra Dejana Židana bodo ob koncu sprejeli izjavo z vrsto ukrepov, ki bo osnova za delovanje na ravni EU, saj se tudi druge države vedno bolj zavedajo pomena čebel.

V prvem delu konference govorijo o ohranjanju biodiverzitete in globalnih okoljskih spremembah, v drugem pa o varni hrani in promociji. “Z današnjo razpravo želimo med drugim opozoriti na pomen čebel in čebelarstva za celoten ekosistem, za ohranjanje biotske raznovrstnosti in varnost preskrbe s hrano. Prav tako želimo opozoriti, da so čebele in čebelarstvo v Evropi ogroženi, zlasti zaradi podnebnih sprememb, pa tudi človekovega ravnanja,” je v izjavi za javnost pred začetkom konference povedal minister.

Po njegovih besedah je nujen skupen pristop evropskih držav do medonosne čebele, saj ta ne pozna meja. “Težave in izzivi so skupni, zato naj bo tudi reševanje skupno,” je dodal.

Ukrepanje posameznih članic EU je trenutno omejeno zaradi pomanjkanja pravnih podlag, zaradi zavedanja o pomenu čebel in čebelarstva pa si Slovenija prizadeva za ohranitev in zaščito čebel ne samo na svojem območju, ampak na celotnem območju povezave. Rešitve Slovenija vidi znotraj štirih trajnostnih razvojnih okvirov EU – ohranjanja biodiverzitete, globalnih okoljskih sprememb, varne hrane in promocije.

V Sloveniji je na tem področju zelo uspešna akcija Tradicionalni slovenski zajtrk, ki jo več let izvajajo v šolah in vrtcih in med drugim vključuje medeni zajtrk. Na Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo marca letos so slovenski predstavniki predstavili pobudo za izvedbo skupnega Evropskega medenega zajtrka, ki je po besedah Židana naletela na veliko odobravanje tako s strani ministrov kot Evropske komisije.

Dejan Židan, Minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle

Po drugi strani se Slovenija, pa tudi druge evropske države, letos sooča z zelo slabo letino medu. Medtem ko slovenski čebelarji letno ponavadi pridelajo več kot 2000 ton medu, jih bodo letos zaradi neugodnih vremenskih razmer pridelali le okoli 400 ton, je pojasnil predsednik Sveta za čebelarstvo Peter Kozmus. Poleg slabe letine je po njegovih besedah velik problem tudi slabše zdravstveno stanje čebeljih družin, zato je nujno, da država pomaga.

Peter Kozmus, predsednik Sveta za čebelarstvo

Židan je pojasnil, da so na ministrstvu v ta namen s prerazporejanjem sredstev zagotovili skoraj 600.000 evrov, ki pa jih mora še odobriti vlada. V dogovoru s Čebelarsko zvezo Slovenije naj bi namenili pet evrov na panj čebelarjem, ki imajo najmanj 20 panjev. Del sredstev pa bodo namenili za ekološko zdravilo proti varoji.

Konferenca poteka ob robu 52. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki se bo v Gornji Radgoni začel v soboto.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.