15:43, ned, 19. Maj

V Mariboru odvisnost mladim ponujajo na pladnju





Mariborski svetniki so se na redni seji sredi tega tedna večinsko strinjali z opravljanjem igralniške dejavnosti v kompleksu Maribox, čeprav so imeli nekateri pomisleke glede vpliva novega igralnega salona na mladino.

Če je tematika, kot kaže pri svetnikih brez vrednega pomisleka, pa da temu ni tako, menijo strokovnjaki na tem področju. Igre na srečo vodijo v odvisnost, ki ob dostopnosti še povečuje tveganje za zasvojenost. Igralnica je načrtovana v spodnjih prostorih Mariboxa, torej na lokaciji, kjer se nahaja kinocenter, kamor zahajajo družine, mladostniki. Dajemo s tem sporočilo mladim, da je igranje na srečo sprejemljivo, celo zaželeno? Danes igra 17-letnik biljard pred ogledom filma na velikem platnu, že jutri bo denar zakockal pri igrah na srečo.

Gre za pomembno zadevo za javno zdravje

O tem smo povprašali Marjana Ornika, iz Mladega hazarderja – spletnega portala, ki je edini v Sloveniji za pomoč osebam s težavami, ki so posledica igranja iger na srečo. Glede odprtja nove igralnice v Maribor naj pojasni: “Kar se izdaje soglasja igralnemu salonu tiče, se mi zdi nedopustno, da o tako pomembni zadevi za javno zdravje, ni bilo nobene javne razprave. To je seveda naloga občine, prav tako pa tudi občasno izvajanje raziskav problematičnega igranja na srečo, kot priporoča Strategija razvoja iger na srečo.”

Eden največjih potencialov za zasvajanje – igralni avtomati

Dodatnih 200 avtomatov v centru mesta bi v socialnem in kulturnem oziru pomenilo velikansko obremenitev za prebivalstvo, okolje in javno zdravje, nam še pojasni Ornik in doda: “Igralni avtomati namreč niso nedolžna stvar, dizajnirani so z namenom, da z manipulirajo z našimi možgani. To je igra na srečo z največjim potencialom za zasvajanje med vsemi igralniškimi igrami, predvsem zaradi svoje manipulativne narave in izjemne hitrosti.”

Dostopnost bi se za mlade v Mariboru izjemno povečala

Novi igralni salon bi verjetno rekrutiral nekaj novih igralcev, večino obiska pa bi zbral s prestrezanjem obiskovalcev drugih igralniških enot, kot to običajno počnejo igralni saloni, ki se pozicionirajo v bližini Hitovih igralnic.

Zasvojenost z igrami na srečo ima izjemen potencial za destrukcijo človeških življenj

Z novim salonom bi se izjemno povečala dostopnost posebnih iger na srečo za mlade med 18 in 24 letom starosti, še sklene naš sogovornik in doda: “V tej skupini mladih so deleži problematičnega igranja in zasvojenosti nekajkrat višji, kot je povprečje v populaciji odraslih. Zasvojenost z igrami na srečo ima izjemen potencial za destrukcijo človeških življenj. Zasvojenost ene osebe ima negativen vpliv še na pet do deset drugih oseb v krogu prizadetega.”

“O tem ali bo novi salon res prišel, bo odločila vlada. Običajna razlaga vlade za nepodelitev koncesije za dodatni salon ali igralnico v Mariboru je zasičenost s ponudbo posebnih iger na srečo v mestu in njegovi širši okolici. Za natančnejšo oceno obsega vse te ponudbe je potrebno upoštevati tudi igralne salone v Celju, na Ptuju in v Radencih, igralnico v Šentilju, ter deloma tudi igralnici v Gradcu in Rogaški Slatini,” še pojasni Marjan Ornik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.