22:47, ned, 21. Jul

VIDEO: V Mariboru poslej plačevanje parkirnine tudi preko mobilnikov

Mariborska občina je z javnim podjetjem Marprom sklenila koncesijsko pogodbo, po kateri bo ta od novembra za devet let in pol prevzel upravljanje mobilnega plačevanja parkirnine in parkirišč z zapornicami. Koncesijo so podjetju, ki se že ukvarja z mestnim potniškim prometom in upravljanjem žičnic na Pohorju, podelili z odlokom mestnega sveta.

Kot so predstavniki mestne občine in družbe Marprom pojasnili na današnji novinarski konferenci, so za štiri zaprta parkirišča na Sodni, Mlinski in Loški ulici ter na Rakuševem trgu že izpeljali vse postopke za najem potrebne opreme. Na omenjenih parkiriščih je skupaj 437 parkirnih mest, ki so ob delovnikih plačljiva med 6. in 22. uro.

FOTO: Google Street View
FOTO: Google Street View. Slika je simbolična.

 

Ob tem bo Marprom poslej upravljal z 2070 parkirišči znotraj belih con, kjer bodo vozniki še naprej parkirnino lahko plačevali kot doslej na parkirnih avtomatih, po novem pa tudi s SMS sporočilom preko mobilnega telefona oziroma s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije mobilePark.

Omenjeno novost bo Marprom vzpostavil skupaj z izbranim partnerjem, družbo Zeleno mesto. Uporabniki bodo v SMS sporočilo vnesli oznako območja parkiranja, ki bo navedena na informacijskih tablah ob beli coni, registrsko številko vozila in želeni čas parkiranja.

Tisti uporabniki, ki bodo parkiranje na beli coni plačali preko mobilne aplikacije ali s pošiljanjem SMS sporočila, bodo tudi čas parkiranja lahko podaljšali preko aplikacije ali s pošiljanjem novega sporočila. Omenjeno aplikacijo bo sicer mogoče uporabiti tudi na parkiriščih drugod po Sloveniji, na primer na Bledu, Bohinju, v Fiesi, Luciji, Portorožu, Ptuju, Seči, Slovenj Gradcu in Strunjanu, kjer že imajo enak sistem plačevanja.

Kot je povedal direktor Marproma Bernard Majhenič, bo Marprom zadolžen tudi za nadzor nad belimi conami, pri tem pa bodo nadzorniki morebitnim neplačnikom pustili obvestila in jih pozvali k plačilu celodnevne parkirnine v višini 13,50 evra v osmih dneh. Če vozniki tega zneska ne bodo poravnali, bo Marprom dokumentacijo predal mestnemu redarstvu, kjer bodo izpeljali prekrškovni postopek, kazen pa bo enaka sedanji.

Novi nadzorniki, ki bodo opravljali zadolžitve na javnih parkiriščih v belih conah, bodo oblečeni v prepoznavne uniforme in opremljeni s pametnimi mobilnimi telefoni ter tiskalniki. Celoten sistem bo namreč informacijsko podprt s prenosnimi telekomunikacijskimi napravami, mobilno plačilo parkirnine pa bo razvidno iz elektronske evidence. Nadzorniki bodo tako le ugotavljali plačilo parkirnine.

“Nov način zahteva tudi uvedbo drugačnega načina nadzora, zato smo se po vzoru več drugih mest odločili, da vlogo preverjanja belih con prav tako predamo koncesionarju, saj redarska služba z dodatnimi zakonskimi obveznostmi teh nalog v celoti ne more več opravljati. Redarska služba bo tako delovala v enakem obsegu na drugih področjih,” je dejal direktor mestne uprave Simon Štrancar, ki zatrjuje, da bo novi sistem prijaznejši do uporabnikov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.