15:03, pet, 3. Maj

V Mariboru pripravljeni sprejeti begunce





Kljub temu, da (tudi v prihodnjih mesecih) ni pričakovati večjega števila beguncev, na Mestni občini Maribor skupaj s predstavniki humanitarnih in podobnih organizacij, preverjajo možnosti za morebiten sprejem prebežnikov. Oblikovali so delovno skupino, ki operativno preverja kapacitete, glede na državna navodila, pa lahko upoštevajo zgolj zidane stavbe, v katere se lahko namesti najmanj 50 oseb.

Šotore bi postavljali oz. uporabljalo zgolj sekundarno. Migracijskega gibanja ni mogoče napovedati, vendar na Mestni občini Maribor, ter v drugih institucijah in humanitarnih društvih že preverjajo svoje zmožnosti za morebiten sprejem prebežnikov. V ta namen so včeraj oblikovali delovno skupino. Koordinacijo skupine je prevzel mariborski podžupan Zdravko Luketič, njeni člani pa so predstavniki Rdečega križa, Karitas, Civilne zaščite, Službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Mestne občine Maribor in Urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varnost in raziskovalno dejavnost Mestne občine Maribor.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Zdravko Luketič, podžupan Mestne občine Maribor, je po sestanku povedal: »V tem trenutku se izredne razmere ne predvidevajo. Današnji skupni sestanek kaže na to, da se je država problematike prebežnikov lotila sistematično, da je pripravljena ter da sistem spremlja in obvladuje. Ob morebitnem prihodu prebežnikov bo za njih poskrbljeno v občinah v bližini njihovega vstopa in po ocenah države bodo te kapacitete zadostovale. Zgolj v primeru, da bi prišlo do res povečanega števila prihoda prebežnikov, se bo vključilo tudi druge občine, med temi bi lahko bila tudi Mesta občina Maribor. Program predvideva vključevanje občin, če bi prišlo do povečanih vstopov, pa še to izključno v primeru, če bi bilo to potrebno. V Mestni občini Maribor se po svojih najboljših zmožnostih tudi za tak primer pripravljamo že sedaj, da bi lahko prebežnike sprejeli in jim zagotovili vsaj osnovno oskrbo. Meščani mesta Maribor smo že večkrat pokazali in dokazali, da smo solidarni in znamo stopiti skupaj, ko je potrebno pomagati sočloveku. Verjamem, da bo tako tudi tokrat, če se bomo morali s takšni situacijo soočiti

brezdomec

Predstavniki Mestne občine Maribor so se danes tudi odzvali povabilu Ministrstva za notranje zadeve na srečanje z lokalnimi skupnostmi glede morebitnega prihoda večjega števila prebežnikov. Delovno srečanje je bilo namenjeno predstavitvi aktualnih razmer in seznanitvi udeležencev z že izvedenimi aktivnostmi ter dogovoru o načinu nadaljnjega sodelovanja. Osnovna sporočila srečanja so bila, da vlada migracijske tokove spremlja že od začetka letošnjega leta, da število prebežnikov trenutno ni povečano in da je država na prihod pripravljena. Število prebežnikov trenutno tudi ni povečano in se tudi ne pričakuje, vendar pa migracijskega gibanja ni mogoče napovedati. Zapora madžarske meje tudi ni popolna, glede na bližajočo zimo je pričakovan celo upad števila prebežnikov

Migranti foto: STA
Migranti
foto: STA

Država je oblikovala posebno medresorsko skupino, ki bo spremljala dogajanje in se usklajevala z občinami v bližini predvidenih točk vstopa. V prihodnjih dneh se bodo preverjale kapacitete države in nekaterih občin za namestitev prebežnikov, vendar pridejo v poštev zidani objekti, ki sprejmejo 50 ali več oseb. Uporaba šotorov je predvidena zgolj sekundarno. Postopek priprav poteka v treh fazah. Prva faza je vstop prebežnikov v Slovenijo in njihovo identificiranje, druga faza je razvrščanje prebežnikov in njihova nadaljnja obravnava in zadnja, tretja, je nastanitev prebežnikov do izvedbe transporta v ciljno državo.

Na delovnem sestanku je bilo posebej izpostavljeno tudi vključevanje prostovoljcev za katere bo v prihodnjih dneh pripravljena posebna info točka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.