14:08, tor, 16. Apr

V Mariboru se danes odpre dispečerski center





V Mariboru bodo danes odprli prostore dispečerskega centra za nujno medicinsko pomoč, ki so ga na novo vzpostavili na Trgu Leona Štuklja.

Dispečerski center je bil sicer zgrajen že lani, a so med drugim čakali na informacijsko in telekomunikacijsko opremo. Center bodo odprli ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc, generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder in vodja dispečerske službe zdravstva v UKC Ljubljana Andrej Fink.

Vir: googlestreetview
Vir: googlestreetview

Po napovedih bo prikazana simulacija sprejema klica in dajanja navodil oživljanja po telefonu, simulacija aktivacije ekip nujne medicinske pomoči in simulacija oblikovanja regijske koordinacijske skupine zdravstva. Kdaj točno bo mariborski dispečerski center začel polno delovati, še ni znano. Dokončna vzpostavitev Dispečerske službe zdravstva, ki poleg mariborskega predvideva dispečerski center še v Ljubljani, je predvidena do konca leta 2019. V praksi jo bodo vzpostavljali postopoma. V prvi fazi so na začetku marca ustanovili novo samostojno organizacijsko enoto dispečerske službe zdravstva znotraj UKC Ljubljana. V drugi fazi je predviden začetek operativnega delovanja dispečerskega centra v Ljubljani in Mariboru ter zaposlovanje in usposabljanje novo zaposlenih. Šele po poskusni fazi je predvideno, da bosta oba dispečerska centra izvajala vse procese in storitve iz načrta na novo organizirane službe nujne medicinske pomoči v državi.
Dispečerska služba zdravstva bo delovala neprekinjeno 24 ur na dan, vse dni v letu, ter sprejemala vse nujne klice z zdravstvenega področja. Med drugim naj bi razporejala tudi ekipe izvajalcev ne nujnih prevozov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.