23:40, čet, 28. Mar

V Mariboru se začenja (Z)mešani festival





Z delavnico oblikovanja zvoka se danes na terasi Jazz kluba Satchmo v Mariboru začenja (Z)mešani festival, ki ga skupaj s klubom pripravlja Kulturno umetniško društvo (KUD) Coda. Organizatorji obljubljajo veliko mero dobre glasbe, kanček poezije in komedije ter ščepec izobraževalnih vsebin, ki so jih zmešali v prvi tovrstni festival.

Vokalna skupina KUD Coda. Vir: KUD Coda
Vokalna skupina KUD Coda. Vir: KUD Coda

Skupaj z mladimi iz alternativne glasbene šole KUD Coda bodo do konca tedna medgeneracijsko in kulturno bogat festival soustvarjali družbeno prezrti in neuveljavljeni glasbeniki, kreativci raznolikih kulturnih sfer in uveljavljena imena glasbene scene.

Šestdnevno festivalsko štafeto si bodo tako med drugimi podajali Leonart, The Sticky Licks, stanovalci Doma Danice Vogrinec, stand up komika Stefan Šumanac – Šumi in Gašper Žerjal ter družbeno izključeni posamezniki, ki obiskujejo brezplačne glasbene delavnice Glasbarnica.

Glasbeno obarvan bo tudi Pub kviz in nastop Slam zverin, motiviranje mladih za ustvarjanje glasbe pa bodo v sklopu govorov Smart tok prevzeli Gašper Šantl, Boštjan Čukur, Maja Založnik in Gregor Stermecki.

Festivalski “meni” bo dopolnila še ena pomembna začimba, in sicer odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki. (Z)mešani festival je namreč s podpisom “zero waste” zaveze pridobil naziv prireditve z manj odpadki. V sodelovanju z Ekologi brez meja so zato oblikovali nabor ukrepov za preprečevanje nastajanja odpadkov in ločeno zbiranje.

Kot je dejal direktor festivala Martin Počkar, je bila odločitev za to zelo preprosta – saj vsaka aktivnost, kot so kulturni ali športni dogodki, pa naj bodo še tako dobrega namena, pušča tako dobre kot slabe sledi v okolici.

“Priprave na prireditev z manj odpadki niso niš strašnega, gre za smiselne in razumske ukrepe,” pojasnjuje Počakar in dodaja, da je eden izmed ukrepov tudi celoten nedeljski program, ki sledi hierarhiji učinkovitega ravnanja z odpadki ter spodbuja ponovno uporabo. Pripravili bodo namreč delavnico izdelovanja glasbil iz recikliranih materialov, sejem rabljene glasbene opreme in servis kitar.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.